“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Jonge mannen willen liever geen vrouw als baas. Dit blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener Pay for People onder meer dan duizend werkende Nederlanders. Het betreft hier vooral jonge mannen. Maar liefst 73 procent van de mannen onder de dertig vindt een man als baas een stuk prettiger. Van de vrouwen heeft de helft liever een baas dan een bazin.

Jonge generatie

Het onderzoek werd gedaan onder alle leeftijdsgroepen. Als je naar alle leeftijdsgroepen kijkt geeft ongeveer 60 procent van de mannen aan dat zij liever voor een man werken. Een opvallende uitkomst “Vooral dat de jonge generatie er zo over denkt, was iets dat ik niet had verwacht. Zeker met alle ontwikkelingen naar bewustzijn over het genderthema en meer flexibiliteit in het werken”, aldus algemeen directeur Dennis Luyten van Pay for People.

Duidelijk en rechtlijnig

Dan rijst er de vraag waarom werknemers liever een man als baas hebben. Komt dat doordat mannelijke leidinggevenden vaak bekend staan als duidelijk en rechtlijnig? Of spelen stereotypen een belangrijke rol? Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap en Organisatieveranderingskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen legt uit: “bij een goede leider denken we eerder aan mannelijke dan aan vrouwelijke kwaliteiten. Een leider associëren we met daadkracht, dominantie en risicobeleid. Dit zijn voornamelijk mannelijke eigenschappen. Daarnaast hebben wij een bepaald beeld bij vrouwen en mannen. Een vrouw is zorgzaam, kan goed luisteren, wil niet op de voorgrond treden, is niet dominant, maar wil samenwerken en de boel bij elkaar houden. Niet helemaal het beeld dat wij hebben van een leider”.

Reacties

Op het moment dat vrouwen wel carrière maken en zich opwerken tot leidinggevende zorgt dit soms voor bepaalde reacties bij mannen. Zo wordt er vaak van dit soort vrouwen verwacht dat zij zich als een man gaat gedragen. Andere mannen vinden het vervelend als een vrouw de baas wordt, omdat dit niet in het traditionele beeld past dat zij van huis uit hebben meegekregen.

Vrouwen

Toch geven ook de vrouwen in het onderzoek aan dat zij liever een man als baas hebben. In totaal deels 54,3 procent van alle vrouwen deze mening. Bij vrouwen tussen de 30 en 39 ligt dit percentage nog hoger. Namelijk op 59 procent. De reden hiervoor lijkt te maken te hebben met het vermijden van conflicten. Als vrouwen een aanvaring met elkaar hebben blijft dit vaak nog lang dooretteren. Het kan lang duren voor de lucht geklaard is. Bij mannen is dit anders. Zij kunnen hard uitvallen, maar daarna ook snel gewoon de draad weer oppakken.

Bewijzen

Al met al hebben vrouwen in leidinggevende functies het niet makkelijk. Zij moeten zich dubbel bewijzen en hebben met heel wat vooroordelen te maken. Het is als vrouw lastiger om een leidinggevende positie te bereiken, maar ook om deze positie vast te houden. De enige manier om de vooroordelen tegen vrouwen in leidinggevende functies weg te nemen is door toch gewoon een vrouw voor deze functie in dienst te nemen als zij de meest geschikte kandidaat is. “Alleen zo ontkracht je het idee dat vrouwen het minder goed zouden kunnen. In de uitzendbranche bijvoorbeeld zijn veel vrouwen actief, dus heb je ook veel vrouwelijke managers. Je ziet daar dat mannen een ander beeld hebben van een vrouw als baas, gewoon omdat ze dat meegemaakt hebben. Hun beeld is veel genuanceerder”, zo zegt Luyten.