“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Gesprekken over loonsverhogingen liggen stil

25 mrt, 2020 | Algemeen, Coronavirus
9,5
Klanten vertellen

1336 beoordelingen

Door de coronacrisis zijn cao-onderhandelingen stil komen te liggen. Een groot aantal sectoren zat met smart op deze onderhandelingen te wachten, aangezien zij hierdoor een loonsverhoging konden verwachten. Deze loonsverhoging lijkt door het coronavirus nu in rook op te gaan.

Verlopen cao

De sectoren waar het om gaat zijn het beroepsgoederenvervoer, de bouw en de kappersbranche. Als er niet snel iets gebeurt, zitten zij in mei met een verlopen cao. “Op dit moment gebeurt er helemaal niks. Terwijl dit normaal gesproken hele drukke maanden zijn met tientallen nieuwe akkoorden. Maar geen werkgever wil zich momenteel binden aan financiële verplichtingen voor de lange termijn”, aldus de woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN.

Bedrijven overeind houden

Op dit moment ligt de focus vooral op het overeind houden van de bedrijven. “Nu dooronderhandelen heeft geen enkele zin. De kaarten zijn helemaal anders komen te liggen. Alle inspanningen zijn er nu op gericht om bedrijven overeind te houden. Cao’s die nog afgesloten moesten worden, belanden nu in een hele nieuwe werkelijkheid” vertelt cao-deskundige Henk Strating.

De oorspronkelijke looneis was 5%. Het is nu onduidelijk of dat nog haalbaar is.