“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Onlangs publiceerden wij al een bericht waarin stond dat uit onderzoek was gebleken dat onregelmatig werken ten kosten gaat van je gezondheid. Vooral nachtdiensten hebben veel invloed op je hele gesteldheid. Meer dan één miljoen Nederlanders werkt in ploegendiensten en maar liefst twee miljoen Nederlanders op onregelmatige tijden.

Hans Spanjers van het Duurzaam Inzetbaarheid Centrum uit Deventer geeft een aantal tips om zo gezond mogelijk om te gaan met onregelmatige diensten. “Met de juiste levensstijl kun je het net even wat langer, leuker en op de goede manier volhouden”, zo zegt Spanjers.

  1. Slaap: Zorg voor buitenlucht. Als je een nachtdienst hebt en de dag ervoor een uur of langer buiten bent geweest, kunnen ze na de nachtdienst ruim een uur langer slapen. Heb je een avonddienst, neem dan een powernap na de lunch. Heb je een nachtdienst, plan dan de powernap na het avondeten.
  2. Voeding: Zorg voor voldoende eiwitten en koolhydraten. Neem tijdens de dienst een handje noten mee en eet een eitje.
  3. Bewegen: Zorg voor genoeg beweging. “Beweging zorgt voor een beter herstel na ploegendiensten”.
  4. Omgeving: Ben je thuis, zorg dan dat je ook voldoende rust krijgt. Maak afspraken met je gezin, zodat je niet onnodig gewekt wordt.
  5. Rooster: Een voorwaarts roterend rooster werkt het beste. In zo’n rooster ga je van vroege dienst, naar late dienst, na nachtdienst. Dit is voor je lichaam en geest het meest logische.