“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Gezondheidsrisico’s nachtwerk onderschat

06 mrt, 2017 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1336 beoordelingen

Veel werkgevers nemen de gezondheidsrisico’s van nachtwerk niet serieus. Jongeren zijn steeds minder te porren voor nachtwerk. Hierdoor zijn het vaak wat oudere werknemers, die door het nachtwerk ook nog eens sneller ouder worden en meer gezondheidsrisico’s lopen.

De gezondheidsrisico’s

Zo’n 16 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkt regelmatig ’s nachts. Veel mensen weten niet dat nachtwerk wel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Door de verstoring van de biologische klok zijn nachtwerkers meer vatbaar voor stofwisselingsstoornissen, hart- en vaatziekten en borstkanker. Daarnaast is onlangs gebleken dat de hersenen van mensen die onregelmatige diensten draaien ook sneller verouderen. Minstens tien jaar onregelmatig werken eist zeker zes jaar extra cognitieve veroudering.

Zorg werkgever

Werkgevers gaan vaak makkelijk voorbij aan de nadelen van nachtdiensten. Hiermee snijden zij zichzelf eigenlijk in de vingers. Want wie gaat de nachtdiensten draaien als er niet goed voor de werknemers wordt gezorgd. Om nachtwerkers langer gezond en inzetbaar te houden is voorlichting aan medewerkers hard nodig. Zij moeten weten wat de impact is van nachtwerken op hun leven. Dit is een verantwoordelijkheid van de werkgever.

Gevolgen opvangen

Daarnaast zouden werkgevers ook actie moeten ondernemen om de gevolgen van het nachtwerken zoveel mogelijk te beperken. Zo kunnen werkroosters worden aangepast, zodat mensen niet dagen achter elkaar ’s nachts moeten werken. Zouden zij gezonde maaltijden in de nacht kunnen aanbieden en zorgen voor een jaarlijkse medische keuring. Zowel werknemer als werkgever moeten bewust worden van de risico’s en van het beland van gezond eten, bewegen en rusten. Alleen op die manier worden de gezondheidsrisico’s ingeperkt en wordt het voor jongeren ook aantrekkelijker om 24/7 diensten te draaien.