Het gaat goed met de economie. Steeds meer mensen gaan weer aan het werk. Hierdoor stijgt ook het aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat. Het gevolg hiervan is een tekort aan personeel in deze sector.

Na afscheid weer nodig

De afgelopen jaren van crisis hebben er bij de kinderopvang flink ingehakt. Groepen liepen leeg en steeds meer medewerkers moesten gedwongen afscheid nemen. Nu gaan gesloten opvanglocaties weer open en komen er nieuwe kinderdagverblijven bij. Het aantal pedagogische medewerkers groeit echter niet mee. Er komen simpelweg niet genoeg groepsleiders van de opleidingen.

BSO

Vooral voor Buitenschoolse opvang (BSO) blijkt het steeds moeilijker om personeel te vinden. Het gaat hier vaak om kleine contracten, omdat medewerkers geen hele dagen hoeven te werken. Het gaat hier puur om de uren na schooltijd en dit is voor maar weinig mensen aantrekkelijk. “Het is echt passen en meten. We moeten die functies aantrekkelijker zien te maken”, zo zegt Magda Heijtel, directeur-bestuurder van de Amsterdamse opvang Impuls.

Nood

Brancheorganisatie Kinderopvang krijgt vanuit het hele land signalen dat er problemen zijn. In de Randstad is de nood het hoogst en de kans is groot dat dit alleen maar erger wordt. Opvangorganisaties zijn dan ook hard op zoek naar manieren om meer mensen naar de kinderopvang te lokken. “Toen de economie slecht was, zijn in deze sector veel ontslagen gevallen en kozen studenten deze studie niet meer. Nu moeten we de sector weer aantrekkelijk maken”, zegt Saskia Speelman van de Brancheorganisatie.

BBL-opleidingen

Ondertussen is men druk bezig om de mbo-opleidingen nieuw leven te blazen. Zo komen er bbl-opleidingen, waarbij studenten één dag in de week naar school gaan en daarnaast vier dagen aan de slag gaan. Daarnaast is het misschien een slimme optie om sneller vaste contracten te geven. Ook benaderen veel kinderdagverblijven oud-medewerkers die hun baan tijdens de crisis zijn verloren. Zij zouden met wat bijscholing weer kunnen worden ingezet.