Na een jarenlange rechtszaak krijgen twaalf uitzendkrachten een half miljoen euro aan achterstallig loon alsnog uitbetaald. Een grote overwinning in de strijd tegen schijnconstructies die gelijke betaling voor uitzendpersoneel omzeilen volgens vakbond FNV.

Evenveel

Officieel horen uitzendkrachten evenveel betaald te krijgen als werknemers in dienst. Toch is dit niet altijd het geval. Via schijnconstructies door bijvoorbeeld de arbeidskracht onderaannemer te maken wordt dit vermeden. In dit geval was het een matrassenfabrikant. “Het bedrijf in deze zaak huurde werknemers in via twee uitzendbureaus. Het bedrijf wordt niet de werkgever, maar de opdrachtgever, die niet gaat over de lonen. Zo konden de werknemers toch minder betaald krijgen”, vertelt Masja Zwart van het FNV.

Uitzend-cao

Sinds 2015 komen dit soort constructies steeds vaker voor. Dit heeft te maken met het moment dat in de uitzend-cao werd vastgelegd dat uitzendkrachten vanaf dag één recht hebben op gelijk loon. “In dit geval werkten de uitzendkrachten vaak al jaren voor het bedrijf. Vervolgens werden zij ontslagen en alleen opnieuw aangenomen als zij een contract tekenden waarin ze afzagen van hun rechten, plichten en eventuele nabetaling. Het leek alsof zij een nieuwe werknemer werken, terwijl zij precies hetzelfde werk gingen doen als daarvoor”, aldus Zwart.

Rechten

De medewerkers om wie het ging kwamen uit Polen en waren niet goed op de hoogte van hun rechten. “Zij waren al blij dat ze werk hadden. Daarnaast is het nogal wat om tegen een werkgever in te gaan. Dan moet je stevig in je schoenen staan.” Een van de uitzendkrachten was de 41-jarige Kasia Krzesinska heeft lang getwijfeld of ze actie moest ondernemen. “Ik wist dat ik minder verdiende dan de vaste krachten, maar ik dacht dat dat zo ging in Nederland. Dat Nederlanders nu eenmaal meer krijgen dan buitenlanders. Toen hoorde ik dat dat helemaal niet zo was, en dat ik evenveel hoorde te krijgen. Het kon mij mijn baan kosten. Maar toen ze me vroegen dat contract te tekenen, kon ik het niet opbrengen. Het klopte niet hoe ze me behandelden en ik kon het niet laten gebeuren. Ik moest vasthouden aan mijn principes.”

Gedoe

Uiteindelijk besloten van de 45 uitzendkrachten er 12 in opstand te komen. Zwart: “Het leverde voor hen veel gedoe op. Zo werden ze opeens niet meer opgeroepen voor werk en verdienden dus niets. We hebben moeten collecteren zodat ze nog wat boodschappen konden betalen. Ook kregen ze te maken met intimidatie. Het zijn helden dat ze het volgehouden hebben.”

Achterstallig loon

Na een proces dat jaren duurde hebben de uitzendkrachten toch gelijk gekregen. De kantonrechter oordeelde dat zij niet hebben gekregen waar zij recht op hadden. Het achterstallige loon moet nu worden betaald door de uitzendbureaus. Het gaat om ongeveer een half miljoen euro in totaal. De FNV is blij met deze uitspraak. Het geeft hoop voor de toekomst. “Dit zorgt ervoor dat er jurisprudentie is over dit onderwerp en dat bepaald is wat uitzendwerk nu inhoudt en wanneer het van toepassing is. Voor ons laat de uitspraak zien dat je hier echt iets tegen kan doen als je samen een grens trekt. De trucjes om werknemers goedkoper te maken, moeten stoppen”, aldus Zwart.

Waarheid

Ook Kasia is blij dat zij en haar collega’s gelijk hebben gekregen. “Ik ben trots dat we gewonnen hebben. Het belangrijkste is dat de waarheid boven tafel is gekomen.”