“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Heb jij ook last van de vakantieblues

18 sep, 2018 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Veel mensen zullen het herkennen: De vakantieblues. Na een periode van ontspanning weer aan het werk gaan zorgt vaak voor de nodige twijfels. Is dit nog wel de baan voor mij? Moet ik niet eens op zoek naar ander werk? Hoe ga je hier nou eigenlijk het beste mee om…

Twijfels

Twijfels over je baan en je bestaan. Dit is iets waar vooral veel dertigers en veertigers die midden in een drukke baan en carrière zitten mee kampen. Juist op het drukste moment van je carrière kom je terecht in een mid-career malaise. Goed kan altijd beter en de kansen die je krijgt houden een keer op. Moet je blijven zitten waar je zit of moet je verder. Een moeilijke periode van twijfels waar zelfs de meest succesvolle mensen mee te maken krijgen.

Moet het altijd beter?

Beter, hoger, sneller. Veel mensen voelen de drang om hun situatie steeds verder te verbeteren. Maar moet het altijd beter? Ben je echt ontevreden over je baan of ligt het probleem ergens anders. Journalist Rebecca Knight deed onderzoek naar dit onderwerp. Heb je veel twijfels over je werk? Ga dan eerst eens heel goed bij jezelf na wat nou eigenlijk de kern van het probleem is. Ligt het aan de baan, aan het bedrijf of is er iets anders aan de hand.

Pimp je baan

Ligt het probleem inderdaad in je baan of bij het bedrijf waar je werkt, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een carrière switch te maken. Je kan echter ook kiezen voor een iets minder dramatische en ingrijpende oplossing. Probeer je huidige baan passender en leuker te maken. Stort je in een leuk, nieuw project en werk samen met andere mensen, dan gebruikelijk. Kies bewust voor een andere manier van werken. Op deze manier kom je uit de dagelijkse sleur waar je in zit en is de kans groot dat je je werk ineens weer een stuk leuker gaat vinden.

Verveling

Doe je al lang hetzelfde werk, dan ligt verveling op de loer. Als je al lange tijd hetzelfde doet mis je de dopaminekick die je krijgt als je iets nieuws leert en met succes weet toe te passen. Ga daarom op zoek naar nieuwe mogelijkheden binnen de organisatie. Een nieuwe taak kan al een heel groot verschil maken.

Weinig zingeving en betekenis

Een ander veel voorkomend probleem is dat mensen te weinig zingeving en betekenis ervaren in hun werk. Waarom doe je eigenlijk wat je doet? Wat is het nut? Zit je met deze vragen, dan is het voor jou heel belangrijk om weer verliefd te worden op je werk. Zoek daarvoor contact met de klanten voor wie je het allemaal doet of misschien collega’s. Als je ziet hoe waardevol zij jou werk vinden krijgt je werk ook voor jou weer betekenis.

Luister naar je hart

Natuurlijk zijn er ook mensen die eens in de zoveel tijd de neiging hebben om hun hele leven compleet om te gooien. Doe vooral waar je gelukkig van wordt en luister naar je hart. Weet je niet goed wat je nou eigenlijk zou willen, dan kan een loopbaancoach je misschien helpen om je weg te vinden.