De helft van de Nederlanders blijkt gewoon naar hun werk te gaan, terwijl zij kampen met werkgerelateerde gezondheidsproblemen. Deze problemen hebben een negatieve invloed op de prestaties. Dit blijkt uit een onderzoek van Fellowes. Hiermee willen zij managers aansporen hun verantwoordelijkheid hierin te nemen.
Presenteïsme
Ondanks het negatieve effect van het werk op de gezondheid toch gaan werken heet presenteïsme. De werknemer is vol goede bedoelingen, maar dit verschijnsel kan zowel negatief uitpakken voor de werknemer als voor de werkgever. Gaat een werknemer ondanks gezondheidsklachten toch aan het werk, dan kan dit ervoor zorgen dat de gezondheidsklachten langer aanhouden. Ook heeft het een negatieve invloed op de productiviteit.
Oorzaken gezondheidsproblemen
Klachten die voornamelijk naar voren komen in het onderzoek zijn rugklachten, nekpijn en zere polsen of armen. Deze klachten ontstaan vaak door een gebrek aan kennis over een goede houding op de werkplek. De meeste Nederlanders hebben slechte gewoontes. Zij zitten niet in de goede houding, blijven te lang zitten zonder pauzes en drinken te weinig.
Verantwoordelijkheid managers
Om hun gebrek aan productiviteit te compenseren hebben werknemers met gezondheidsklachten ook nog eens de neiging om meer extra uren te werken. Hierdoor loopt de gezondheid nog meer risico’s. Werkgevers en managers moeten hier hun verantwoordelijkheid nemen. Veel werknemers geven aan dat hun werkgever weinig aandacht heeft voor de gezondheid van de werknemers. Dit moet anders. Hier zullen zowel werknemers als werkgevers uiteindelijk baat bij hebben.