We zitten in een moeilijke en onzekere periode. Het coronavirus zorgt ervoor dat veel mensen vragen hebben over hun werksituatie. Wij zetten de meest gestelde vragen voor je op een rijtje.
Ik ben verkouden, maar ik werk in de zorg. Moet ik nu gewoon doorwerken?
Werk je in de zorg dan heb je een vitale functie en hebben we je hard nodig. Toch is het belangrijk om ook in dit soort functies gezondheidsklachten serieus te nemen. Heb je lichte klachten: niezen, hoesten, lichte koorts, keelpijn. Ook dan is het belangrijk om gewoon thuis te blijven. Better safe than sorry!
Er is minder werk door corona. Kan mijn werkgever mij verplichten om verlof op te nemen?
De werkgever kan je niets verplichten, maar mag het je wel vragen. Is er echt veel minder werk, dan kan de werkgever werktijdverkorting aanvragen. De werkgever krijgt dan een uitkering voor de uren die jij niet kunt werken, maar wel betaald krijgt.
Moet mijn baas mij thuis laten werken?
Is thuiswerken mogelijk, dan is het belangrijk om dit zeker te gaan doen. Toch kan een werkgever ook besluiten dat je toch naar kantoor moet komen. De werkgever is dus degene die uiteindelijk beslist of er thuis wordt gewerkt of niet. Gaat het bedrijf waar je werkt dicht en kun jij om welke reden dan ook niet thuiswerken? Dan kan het zijn dat jouw werkgever je naar huis stuurt zonder dat je hoeft te werken. Je hoeft dan geen vakantiedagen op te nemen en je loon wordt gewoon betaald.
Mijn kind kan niet naar school en ik heb geen oppas. Kan ik nu thuisblijven?
Overleg dit soort situaties altijd met je werkgever. In principe is het regelen van oppas jouw probleem. Je krijgt hooguit een dag doorbetaald, maar daarna zul je het toch wel geregeld moeten hebben. Je kunt ook besluiten om in overleg vakantiedagen of onbetaald verlof op te nemen. Werk je in een cruciaal beroep, dan kan je kind gewoon naar school of de opvang.
Mijn collega is flink verkouden, maar komt wel op het werk. Kan mijn baas mij dwingen ook te komen?
Het is nooit slim om zomaar zonder overleg thuis te blijven. Kaart het probleem aan bij jouw werkgever. Hij is verplicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Is jouw baas van mening dat je toch moet komen, dan kun je daar helaas weinig tegenin brengen. Hij kan je dus inderdaad dwingen om te komen werken.
Ik ben besmet. Wat nu?
Het is belangrijk om je ziek te melden bij je werkgever. Officieel hoef je niet precies te vertellen wat er aan de hand is, maar in het geval van corona is dat wel verstandig. Misschien heb jij de ziekte al wat langer onder de leden en moeten jouw collega’s hun gezondheid ook goed in de gaten gaan houden. Alleen door zorgvuldig met dit soort dingen om te gaan, kunnen we verdere verspreiding voorkomen. Je krijgt gewoon doorbetaald. Het kan wel zijn dat er in jouw arbeidsovereenkomst of cao is bepaald dat je maar 70 procent krijgt uitbetaald.
Kost het mij extra vakantiedagen als ik ziek ben geworden op vakantie?
Veel mensen die ziek zijn geworden, waren op vakantie geweest in Noord-Italië. Word je tijdens je vakantie ziek, dan gelden deze dagen niet als vakantiedagen. Deze dagen vallen onder ziekteverlof. Het is wel belangrijk om je direct ziek te melden bij je werkgever.
Mijn baas heeft geen werk meer voor mij. Krijg ik nu ontslag?
De coronacrisis is een tijdelijk probleem dat ervoor zorgt dat er tijdelijk geen werk is. Dit is door werkgevers op te lossen door werktijdverkorting aan te vragen. Natuurlijk kan het zo zijn dat bedrijven hier toch flinke klappen door oplopen, waardoor het hen meer moeite zal kosten om het hoofd boven water te houden. In dat geval kan het inderdaad zo zijn dat er mensen ontslagen moeten worden. Krijg jij met ontslag te maken, dan kun je altijd voor juridisch advies bij ons