“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Honderdduizend werknemers te kort in zorg komende jaren

12 mrt, 2018 | Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Het UWV geeft aan dat er een tekort van honderdduizend medewerkers in de zorg wordt verwacht de komende vier jaar. Zorgbedrijven moeten dit jaar zo’n 130.000 vacatures invullen. Bijna een kwart van de zorgmedewerkers van 55 jaar of ouder verlaat de komende jaren de arbeidsmarkt. Daarnaast is door de vergrijzing steeds meer zorg nodig.

Werkdruk

Er is met name behoefte aan zorgmedewerkers op mbo- en hbo-niveau. Deze medewerkers zijn lastig te vinden. Willem de Boer van de Nederlandse Vereniging voor ziekenhuizen geeft aan dat veel medewerkers al extra diensten draaien om het tekort op te vangen. De werkdruk loopt hierdoor op wat weer gevaar voor uitval van medewerkers met zich meebrengt. Soms worden operaties uitgesteld of sluiten bepaalde afdelingen.

Oplossingen

Voor de korte termijn stelt het UWV een aantal oplossingen voor. Hierbij moet gedacht worden aan verruiming van contracten en het opstellen van efficiëntere werkroosters. Voor de lange termijn zal er betere erkenning en waardering voor zorgmedewerkers moeten komen. Ook zouden werkzoekenden kunnen worden opgeleid voor werk in de zorg.