“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Hoogopgeleide allochtonen vinden moeilijk een baan

16 mei, 2017 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Er is een flink verschil tussen hoogopgeleide allochtonen en autochtonen. Autochtone werklozen met een hoge opleiding vinden sneller een baan, dan allochtonen met hetzelfde opleidingsniveau. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Grote verschillen

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de verschillen behoorlijk groot zijn. Bij laagopgeleide allochtonen lag het werkloosheidspercentage vorig jaar op 20,2 procent, tegen 9,2 procent autochtonen van hetzelfde niveau. 3,4 procent van de hoogopgeleide autochtonen zal vorige jaar zonder werk, tegenover 8 procent van de allochtonen met een hoge opleiding. Waar komt dit grote verschil toch door?

Baan verliezen allochtonen

Uit onderzoek blijkt dat het probleem bij allochtoonse werknemers met een lagere opleiding niet zo zeer ligt bij het vinden van een baan. Laagopgeleide allochtone werknemers vinden over het algemeen net zo snel werk als de autochtone werknemers. Wel lijkt het erop dat zij moeite hebben hun baan te houden. Zij verliezen sneller hun baan.  Bij hoogopgeleide allochtonen speelt wel mee dat zij minder snel werk vinden.