Goede ict-ers zijn schaars in de markt. Bedrijven zetten of de vacature niet meer op de site of ze hebben de vacature er permanent op staan. Ict-ers maken hier gebruik van en hebben de raarste salariswensen. Hr-professionals geven aan dat de helft van de ict-vacatures moeilijk invulbaar zijn. Het tekort aan ict-ers is nog groter dan de cijfers doen blijken.
Grote gevolgen
Het tekort aan ict-ers heeft grote gevolgen voor bedrijven. Ze moeten personeel omscholen, werknemers uit het buitenland halen of bepaalde werkzaamheden uitbesteden. Bedrijven benaderen zelfs werknemers die al een baan hebben met de vraag of ze niet van werkgever willen switchen. Sommige ict-ers verwijderen hun profiel daarom maar op LinkedIn.
Rare wensen
Omdat er schaarste aan IT-ers is komen ze met de raarste wensen. Ze hebben hoge salariseisen die niet reeel zijn. Al zijn de lonen over het algemeen wel gestegen met zo’n twintig procent. Een werknemer moet dan overigens wel wat te bieden hebben.
Stoffig imago
Maar hoe komt het toch dat er zo’n tekort is aan ict-ers? Consultant Rick Perlot denkt dat het onder andere komt doordat de IT een stoffig imago heeft. Ook sluit de opleiding niet aan bij de vraag van de arbeidsmarkt. De ontwikkelingen gaan zo snel dat dit voor scholen niet bij te houden is. Bedrijven hebben dus een andere behoefte. Veel bedrijven leiden hun personeel daarom zelf op. Dit kost veel geld, maar ze krijgen dan wel de juiste kennis en vaardigheden.