“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ikea-medewerker liet klanten gewoon doorlopen

28 mei, 2019 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1294 beoordelingen

Bij de Ikea in Delft liepen mensen met karren vol meubels naar buiten zonder te betalen. Dit dankzij medewerker Junair C. Hij verdiende hier tienduizenden euro’s mee, maar viel uiteindelijk toch door de mand.

Anonieme brief

Ikea ontving een anonieme brief. Hierin stond dat er regelmatig artikelen niet gescand werden en dat je bij C. kon winkelen voor 50 procent van de prijs. Ikea deed onderzoek en ontdekte dat kassamedewerker C. slim te werk ging. Om niet op te vallen scande hij alle artikelen die op de band stonden. Zo konden zijn collega’s aan de piepjes horen dat hij deed wat hij moest doen. Noemde de klant echter de naam Ilias, dan werden de dure producten weer geannuleerd. Onderaan de streep hoefde de klant maar een schijntje te betalen van de werkelijke waarde en kon zo naar buiten lopen.

Half miljoen aan verdachte transacties

Twee maanden lang kon C. gewoon zijn gang gaan. Het OM bekeek de zaak en berekende dat C ruim 36.000 euro zou hebben verdiend. Ikea vond in zijn systemen een half miljoen aan ‘verdachte transacties’. Dat C. hier allemaal verantwoordelijk voor is, valt niet te bewijzen. Volgens C. stond het brein van de operatie buiten de winkel. Dit is degene met de naam Ilias. Hij rekende af met de klanten en rekende 50 procent van het normale aankoopbedrag. Ilias is echter nooit gevonden, waardoor het OM denkt dat C. zelf het brein achter het plan is.

Medewerker heeft spijt

In de rechtszaal gaf C. aan spijt te hebben van wat hij heeft gedaan. “Ik ben dom geweest. Ik ben door iemand benaderd die zei dat hij spullen kon wegkrijgen, maar dat hij mijn hulp daarbij nodig had. Ik zat in de schulden en ben ingestapt toen ik hoorde dat er ook anderen bij betrokken waren.” Toen C. even later wilde stoppen met de illegale praktijken, zou hij onder druk zijn gezet door Ilias. Hierdoor kon hij niet meer terug.

Eis

C. was al eerder in aanraking geweest met justitie. Hij werd al eerder veroordeeld voor een hennepkwekerij. Daarom eist de aanklaagster nu een celstraf van zes maanden. De advocaat van C pleit voor vrijspraak, een voorwaardelijke straf of een taakstraf. Wat de rechter zal oordelen is afwachten.