“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

In 20% van de cao’s staan afspraken over werkdruk

28 aug, 2018 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1336 beoordelingen

Uit onderzoek van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland blijkt dat er steeds vaker afspraken gemaakt over werkdruk in cao’s. In twintig procent van de gevallen staan hier afspraken over. In 2016 lag dit percentage met 11,6 procent een stuk lager.

Krapte arbeidsmarkt

AWVN-woordvoerder Jannes van der Velde geeft aan dat de krapte op de arbeidsmarkt een belangrijke reden is van de stijging. Hierdoor neemt de werkdruk toe. In cao’s staan ook steeds vaker afspraken over het aannnemen van extra mensen. Het wordt voor bedrijven steeds lastiger om vacatures in te vullen.

Afspraken concreet in cao

Het CNV ziet een soortgelijke trend. Door reorganisaties hebben bedrijven minder personeel, echter de hoeveelheid werkt daalt niet evenredig. Hierdoor neemt de werkdruk toe bij het overgebleven personeel. Daarom geeft het CNV aan dat afspraken in cao’s noodzakelijk zijn. Ter bescherming van de werknemer. In de arbeidsvoorwaardennota van 2018 van het CNV staat dat ze het “van belang acht dat de werkdruk en werkstress strucutreel wordt aangepakt in een onderneming”. Daarnaast wil de vakbond dat in elk cao een stuk moet komen over de verplichte uitvoering van een invetarisatie van werkdruk en stress. Mochten op de werkvloer signalen zijn dat er teveel werkdruk is, kunnen werkgever en werknemer in overleg een oplossing zoeken.