“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Is het tijd voor een thuiswerkovereenkomst?

13 jul, 2020 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Gedeeltelijk of geheel thuiswerken is bij steeds meer bedrijven de nieuwe norm. Het bespaart kosten voor de werkgever en geeft de werknemer meer flexibiliteit. Er zitten echter wel meer kosten voor de werknemer aan verbonden. Is het daarom niet slim om een thuiswerkovereenkomst op te stellen?

Thuiswerken werkt

De afgelopen maanden zat een groot deel van Nederland verplicht thuis. Eerder stonden sommige werkgevers negatief ten opzichte van thuiswerken thuiswerken, kwamen veel bedrijven er nu achter dat het eigenlijk heel goed werkt. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om het werk anders in te richten. Bedrijven gaan op zoek naar een kleiner pand en werknemers gaan nog maar 1 of 2 keer in de week naar kantoor. Maar hoe zit het met de zorgplicht van de werkgever? De werkgever is wettelijk verplicht om te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers. Deze zorgplicht geldt ook wanneer een werknemers thuis werkt.

Zorgplicht werkgever

Een werkgever heeft zorgplicht en moet zorgen voor een goede werkplek voor zijn werknemer. Die werkplek moet ook thuis goed zijn ingericht. Een werkgever kan aansprakelijk zijn voor eventuele schade, als hij niet heeft gezorgd voor goede arbeidsomstandigheden. Zo moet de werknemer een goede bureau hebben en een goede stoel. Werkt iemand op kantoor met twee schermen? Zorg dat dat diegene dit thuis ook tot z’n beschikking heeft. Achter een laptop zit men vaak voorover gebogen en dit leidt tot klachten. Goede verlichting en een goede verbinding zijn ook belangrijk. Er is dus een hoop waar je aan moet denken! Om alles goed in te richten kost de werkgever geld. Echter het voorkomen van problemen betaalt zich wel terug.

Thuiswerkovereenkomst opstellen?

Landelijke arbodienst Arboned geeft aan dat het tijd is een thuiswerkovereenkomst op te stellen. In zo’n thuiswerkovereenkomst zet je de verplichtingen van zowel de werkgever als de werknemer. Ook staan hierin de afspraken die gemaakt zijn over zaken als bureau en beeldschermgebruik. De werkgever doet er goed aan om in zo’n overeenkomst de risico’s en valkuilen van het thuiswerken te benoemen. Ook kan worden vastgelegd dat de werknemer moet aantonen dat hij zich houdt aan de afspraken. Dat kan door het invullen van een jaarlijkse checklist of het maken van een foto of video van de werkplek. In deze overeenkomst hoort ook een goede financiële regeling. Want de werknemer heeft meer kosten nu hij moet thuiswerken. Denk hierbij aan een vergoeding voor stookkosten, voor de internetverbinding etc. Voor vergoeding van de kosten gelden geen harde regels. Bij VGZ krijgen werknemers maximaal 150 euro voor de inrichting van hun werkplek thuis. Ook liet het bedrijf de reiskostenvergoeding doorlopen als een tijdelijke thuiswerktoeslag. Zoek binnen het bedrijf samen naar een oplossing die bij jullie past.

Ervaringen thuiswerken

Het ziet er naar uit dat steeds meer werknemers thuis gaan werken. Meer en meer werkgevers hebben de zaken goed geregeld voor de thuiswerkers. Toch ervaart iedereen thuiswerken anders. Sommigen hebben thuis last van spelende kinderen of van hun partner die ook thuis werkt. Zij werken liever weer rustig op kantoor. Ook missen sommige werknemers hun collega’s. Anderen vinden het juist prettig en ervaren meer rust. Doordat ze niet gestoord hebben door hun collega’s verzetten ze thuis veel meer werk. Het is wel belangrijk om thuis af en toe pauze te nemen. Veel werknemers hebben de neiging door te werken. Probeer voor jezelf nieuwe gewoontes te creëren.

Nooit alleen maar thuiswerken

De verwachting is dat het nieuwe werken nooit enkel zal bestaan uit thuiswerken. Mensen zijn sociale wezens en hebben behoefte aan contact. Soms werkt het voor bepaalde overleggen beter om dit face to face te doen. Waarbij het voor andere overleggen niets uitmaakt. Wanneer je promotie wilt maken is het verstandig af en toe naar kantoor te gaan. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je af en toe gezien wordt door het hogere management je eerder in aanmerking komt voor promotie. Feit blijft wel dat werknemers nu en in de toekomst meer en meer thuis werken. Uit de praktijk blijkt dat het werkt! En die ervaring heeft de coronacrisis ons mooi gebracht!