“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1385 beoordelingen

Uit onderzoek onder 1.069 Nederlandse werknemers blijkt dat 28% van de werknemers ten minste één rivaal heeft op werk. Wij vonden dit aantal hoog. Je besteed veel tijd op werk. Je hoeft niet met iedereen beste vrienden te zijn, echter een viraal kan leiden tot een vervelende sfeer en problemen. Vrouwen hebben vaker een rivaal dan mannen, terwijl mannen juist selectiever zijn met wie ze goed omgaan.

Waar ontstaat een rivaal door?

Rivaliteit op de werkvloer ontstaat vaak door concurrentie, bijvoorbeeld om promoties, erkenning, of andere voordelen. Wanneer collega’s zich bedreigd voelen door elkaars successen of vaardigheden, kan er spanning ontstaan. Ook persoonlijke verschillen, zoals uiteenlopende werkstijlen of communicatieproblemen, kunnen bijdragen aan rivaliteit. Het gebrek aan open communicatie en een gezonde teamcultuur versterkt deze gevoelens vaak, waardoor rivaliteit kan escaleren. Probeer dit altijd te voorkomen en iedereen gelijk te behandelen.

Vriendjespolitiek

Zeven van de tien deelnemers geven toe zich wel eens schuldig te maken aan vriendjespolitiek. Ze helpen liever de ene collega dan de andere. Dit is begrijpelijk want in het dagelijks leven heb je ook voorkeur voor personen. Met de ene persoon kan je beter overweg dan met de andere. Het is echter niet wenselijk. Op werk is samenwerking enorm belangrijk om samen tot een goed resultaat te komen.

Mindere productiviteit

Zoals aangegeven is het normaal dat je de ene collega aardiger vindt dan de andere. Het is op de werkvloer wel belangrijk om goed met elkaar samen te werken. Rivaliteit op de werkvloer kan je productiviteit verminderen, dus het is belangrijk dat werkgevers dit in de gaten houden en begrijpen hoe het team met elkaar omgaat.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 29% van de ondervraagden sommige collega’s proberen te ontwijken. Ze doen dit bijvoorbeeld door thuis te werken, de telefoon niet op te nemen, of op een ander tijdstip te lunchen. Ook dit heeft invloed op de productiviteit en op de resultaten. Probeer dit op de werkvloer te ontwijken.

Wat te doen bij problemen?

Heb je problemen met een collega of merk je als werkgever dat er iets speelt? Ga dan met elkaar in gesprek. Het is beter om eventuele irritaties uit te spreken. Het doel is om een goede werksfeer te creëren, zodat iedereen met een tevreden gevoel z’n werk kan doen. Loopt het echt mis? Schakel dan de hulp van een mediator in om het op te lossen. Wij helpen je hier graag bij.