“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Jonge leraren knappen af op baan als docent

29 jan, 2018 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Veel jonge en potentiële leraren knappen uiteindelijk af op een baan als docent. Een derde van de leraren stapt al uit het vak voor zij dertig zijn. Dit door een gebrek aan carrièremogelijkheden, uitdaging en salaris. Ook de hoge werkdruk speelt mee in deze keuze.

Interesse

De interesse is er wel. Een groot deel hoogopgeleiden zou best als leraar aan de slag willen gaan. Zo’n 40 procent overweegt een overstap naar het onderwijs om op die manier iets goeds te doen voor de maatschappij. Ook lijkt het hen mooi om te proberen het beste uit hun leerlingen halen. Toch ziet men uiteindelijk vaak af van de overstap en haken ook jonge docenten voor hun 30ste af. Dit blijkt uit een onderzoek onder bijna 1400 mensen in opdracht van Platform Beta Techniek (PBT).

Redenen

De redenen waarom de betreffende mensen de overstap naar het onderwijs toch niet maken zijn helder. De werkdruk is hoog en dat tegen een laag salaris. Daarnaast is er een gebrek aan carrièremogelijkheden en uitdaging. Ook lijkt het veel mensen lastig om vanuit het onderwijs weer over te stappen naar een andere baan.

Overstappen makkelijker

Volgens het PBT zou het een oplossing kunnen zijn om het overstappen van én naar het onderwijs makkelijker te maken. Ook moet het makkelijker worden om een baan als leraar te combineren met een andere functie in het bedrijfsleven of onderzoek. Zo blijft er altijd een uitdaging en haken er minder mensen af. Daarnaast biedt de combinatie van een baan in het onderwijs met een baan in het bedrijfsleven ook nog andere voordelen. Hierdoor kun je de lessen voor de leerlingen namelijk een stuk interessanter maken door casussen uit de praktijk in de lessen op te nemen.