“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Jonge vrouw uitgeput door werk

28 feb, 2018 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Jonge vrouwen voelen zich vaak uitgeput door hun werk. Het gaat om een vijfde van de vrouwen tussen de 25 en 35 jaar. Zij geven aan dat zij zich minstens een paar keer per maand veel last hebben van vermoeidheid na het werk.

Psychische vermoeidheid

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek in samenwerking met onderzoeksbureau TNO blijkt dat psychische vermoeidheid bij deze groep vrouwen aanzienlijk vaker voor komt dan bij mannen of bij vrouwen in een andere leeftijdscategorie.

Vrouwen vs mannen

Vermoeidheid door het werk komt sowieso bij vrouwen van alle leeftijden gemiddeld vaker voor dan bij mannen. Van alle werknemers voelt 15 procent zich wel eens vermoeid door het werk. Hoe meer uren mensen maken, hoe vaker zij last hebben van dit soort vermoeidheid. Bij de mannen doet zich echter iets geks voor. Zij hebben vaker burn-out  klachten als zij 25 tot 35 uur werken, dan als zij meer dan 35 uur werken.

Leeftijd

De leeftijden waarop mannen en vrouwen het meest last hebben van vermoeidheidsklachten door het werk ligt gelijk. In beide gevallen is dit in de groep van 25 tot 35 jaar. Dit zal waarschijnlijk ook te maken hebben met het feit dat werknemers in deze leeftijdscategorie vaak gemiddeld meer uren werken.

Alleenstaand

Ook de thuissituatie is belangrijk. Zo blijkt dat alleenstaanden vaker last hebben van vermoeidheid dan mensen met een partner of een gezin.

Hoog tempo

De vermoeidheidsklachten komen meestal doordat mensen in hun werk een te hoog tempo moeten aanhouden dan goed voor ze is, of harder moeten werken dan ze aankunnen. Veel banen waarvan bekend is dat de werkdruk hoog is (zorg en onderwijs) worden uitgevoerd door vrouwen. Vandaar ook dat deze vrouwen tussen de 25 en 35 veel last hebben van vermoeidheid.

Controle

Een andere oorzaak van burn-out klachten is het hebben van te weinig verantwoordelijkheid en controle. Als je zelf je werktempo, manier van werken en je werktijden kunt bepalen heb je minder snel last van klachten. Ook hier geven mannen vaker aan dat zij een grote controle hebben over hun werk dan vrouwen. Opnieuw een verklaring voor de verschillen in psychische vermoeidheid.