“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt blijven jongeren steeds vaker hangen in een flexbaan. Dit blijkt uit een onderzoek van de Rabobank.

Tijdelijk contract

Veel twintigers en dertigers zijn nog altijd in dienst op basis van een tijdelijk contract of als uitzendkracht. Het aantal flexkrachten lijkt te blijven stijgen. Waren er in 2003 in de groep werkenden tussen de 20 en de 30 nog 370.000 flexkrachten… nu zijn dit er 709.000. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Reden stijging

Een van de belangrijkste redenen voor deze stijging is dat steeds meer jongeren hoger zijn opgeleid. Zij beginnen pas later aan hun loopbaan en krijgen daardoor ook pas later een vast contract. Uiteindelijk blijven veel jongeren langere tijd hangen in flexbanen. “Flexibel werk is in de loop der jaren structureel geworden en niet alleen afhankelijk van de conjunctuur. In bijna alle beroepsgroepen is er sprake van een toename van flexwerk”, zo zegt Rabo-econoom Leontine Treur. Daarnaast hebben de economische crisis en de verschillende maatregelen van de overheid ervoor gezorgd dat de flexibilisering is toegenomen.

Personeelstekort

De huidige krapte op de arbeidsmarkt en het personeelstekort dat in veel sectoren een probleem is zorgt er nog niet voor dat jongeren snel een vast contract krijgen. “Dit gebeurt alleen in sectoren waar het personeelstekort heel erg groot is, zoals de ict en de zorg. Het blijft voor deze groep lastig om een vaste aanstelling te krijgen”, aldus Treur.

Flexwerk duurder

Uiteindelijk missen flexwerkers een stuk zekerheid, die mensen met een vaste baan wel hebben. Hierdoor kopen zij minder snel een huis en beginnen ook minder snel aan kinderen. Daarnaast is door hun tijdelijke contract hun onderhandelingspositie slechter. Je gaat niet snel om een loonsverhoging vragen als je contract nog verlengd moet worden. Het kabinet moet ervoor gaan zorgen dat het geven van een vast contract aantrekkelijker wordt. Zij willen dit gaan doen door flexwerk duurder te maken. Welke maatregelen er precies zullen komen is nog niet bekend.