“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

DEN HAAG – Een meerderheid van de Tweede Kamer is fel tegen de plannen van VVD-minister Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) om het ontslagrecht te versoepelen.

Volgens PvdA, PVV, D66 en SP begeeft Kamp zich op glad ijs met de ‘nieuwe uitvoeringsinstructies’ voor uitkeringsinstantie UWV.

In het regeer- en gedoogakkoord werd expliciet afgesproken het ontslagrecht te laten zoals het was. De PVV was dan ook niet blij met de plannen van Kamp en kondigde gisteren moties aan om de plannen tegen te houden.

Aantasting ontslagrecht

Volgens Kamp zelf is er geen sprake van aantasting van het ontslagrecht, zoals de vakbonden beweren. De plannen zijn ontstaan doordat steeds meer bedrijven vaste mensen ontslaan terwijl uitzendkrachten mogen blijven of zelfs extra worden ingehuurd. Door deze ontwikkeling zijn volgens Kamp wel nieuwe instructies nodig.

Meestal mag ontslag alleen bij dwingende redenen zoals onvoldoende werk. Maar werkgevers ontslaan volgens de bonden steeds vaker ‘dure’ vaste krachten om hen te vervangen door flexwerkers, die het werk tegen slechtere voorwaarden mogen doen. Wat Kamp betreft kan dat onder een aantal strikte voorwaarden.