“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kans op een baan aanzienlijk groter

12 mei, 2017 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1294 beoordelingen

De economische groei heeft ook zo zijn effect op de arbeidsmarkt. Mensen die net hun baan zijn kwijtgeraakt en in de WW zijn terecht gekomen hoeven hier waarschijnlijk niet lang gebruik van te maken. Het aantal banen groeit gestaag.

Vooral nieuwe werklozen

Het zijn vooral de ‘nieuwe werklozen’ die profiteren van deze aantrekkende arbeidsmarkt. Voor mensen die al langere tijd in de WW zitten blijven de vooruitzichten slecht. Rob Witjes, arbeidsmarktdeskundige van het UWV vertelt:”Dat eerste WW-jaar is echt een psychologische drempel. Toch is het aantal mensen dat langer dan een jaar werkloos is flink aan het afnemen. Dit jaar zijn er ten opzichte van vorig jaar ongeveer 43.000 minder mensen langer dan een jaar werkloos. Ruim twee derde van de mensen die na 2015 hun baan kwijt raakten, heeft binnen het jaar weer een baan. Over het algemeen blijven deze mensen vervolgens ook minstens een jaar lang aan het werk.

Herstel arbeidsmarkt

Het herstel van de arbeidsmarkt is voor bijna iedereen merkbaar. Voor WW-ers geldt dat zij sneller aan een baan komen. Natuurlijk zijn hierbij wel verschillen tussen de verschillende leeftijdscategoriën en sectoren. Vooral voor jongeren zijn de ontwikkelingen positief. Bijna 90 procent van de jongeren heeft binnen een jaar een nieuwe baan. Bij 55-plussers is dit een ander verhaal. Slechts één op de drie ouderen heeft binnen twaalf maanden weer werk.

„De schijnwerpers moeten gezet worden op mensen met een lage baankans. Het liefst nog voor ze werkloos worden. Denk aan de scholingsfondsen, die moeten er niet alleen zijn voor de vakmensen binnen een sector, maar ook voor bijvoorbeeld de administratieve staf”, zegt Witjes.