“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Laagopgeleide heeft baan voor het oprapen

29 aug, 2017 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Het aantal bouwers, verkopers, verzorgers, transporteurs, horecamedewerkers en productiemedewerkers dat thuis zit wordt snel minder. Op de arbeidsmarkt is volop kans voor laagopgeleiden.

Crisis

De crisis heeft de laagopgeleiden hard geraakt. De eerste slachtoffers vielen in de horeca. Als mensen het minder breed krijgen is een etentje of bezoekje aan de kroeg toch al snel het eerste dat geschrapt wordt. Nu gaat het de andere kant op en is er juist veel vraag naar medewerkers in onder anderen de horeca. Bedrijven moeten momenteel goed hun best doen om personeel te krijgen.

Daling werkloosheid

De vraag naar vaklui is enorm. Van metselaars tot schoonmakers en van obers tot productiemedewerkers. Er zijn weer veel mensen nodig. De werkloosheid onder laagopgeleiden is dan ook flink gedaald. Het percentage ging van meer dan 13 procent in 2014 naar minder dan 10 procent.

Tekorten

Er lijken niet genoeg werklozen te zijn om alle vacatures op te vullen. Alleen al in de bouw loopt men daardoor tegen een groot probleem aan. “Er zijn flinke tekorten. Vooral aan mensen die met de handen werken: timmerlieden, metselaars, voegers en tegelzetters”, zo zeggen Bouwend Nederland en de Aannemersfederatie.

Zorg

Ook in de zorg zijn er grote tekorten. Waar eerst nog mensen in de zorg massaal werden ontslagen is er nu een tekort ontstaan. “Vier jaar geleden werd nog gezegd dat je vooral geen zorgopleiding moest gaan doen. In die tak van sport was geen cent te verdienen. Nu is de situatie weer helemaal anders”, zo zegt Rob Witjes van het UWV. De komende vijf jaar moeten er honderdduizend mensen worden aangenomen. Het gaat vooral om functies die de afgelopen jaren zijn wegbezuinigd.

Kansen

Veel laagopgeleiden zien hun kans schoon en switchen van baan om het werk te doen wat ze echt leuk vinden. Mensen laten zich omscholen en gaan in de betreffende sectoren aan de slag.