“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Onlangs kwam minister Koolmees van Sociale Zaken met het plan om de proeftijd bij een contract voor onbepaalde tijd te verlengen van twee maanden naar vijf maanden. Experts zijn kritisch. Zij vinden de langere proeftijd geen goed idee.

Experts

Onlangs vond er een hoorzitting plaats in het parlement over de kabinetsplannen op het gebied van het arbeidsrecht. Bij deze hoorzitting waren veel experts op dit vlak aanwezig. Zij waren het er allemaal over eens dat de verlening van de proeftijd nogal wat risico’s met zich meebrengt. Het zou werkgevers de mogelijkheid bieden om te doen alsof ze iemand een vaste baan aanbieden, maar deze nieuwe medewerker vervolgens na vijf maanden weer ontslaan. Zo ontstaat eigenlijk een soort kortlopend tijdelijk contract. Dat is nou net niet de bedoeling.

Misbruik

Gerrard Boot, hoogleraar arbeidsrecht, ziet niets in de verlenging: “Dat vind ik een uitgesproken slecht idee. Omdat de kans dat dat misbruik oproept, heel erg groot is. Kantonrechter Monica Ulrici is het hiermee eens. “Ook ik vind dat dat een heel slecht idee is. De proeftijd XL geeft een hele lange periode van onzekerheid. Ik zou zeggen: niet doen dus.” Hoogleraar sociaal recht Willem Bouwens ziet de bui ook al hangen. “Het zal ongetwijfeld ongewenste effecten geven. Mensen die een vast contract krijgen, zouden daardoor zelfs in meer onzekerheid zitten dan flexwerkers.” Werkgevers waren tijdens de hoorzitting wel positief over het plan.