“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Leugentje om bestwil op het werk?

06 jul, 2020 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Mag je liegen op werk? Kan een klein leugentje om bestwil tegenover je baas? Of mag je jouw cv net iets mooier maken dan het is? De meningen zijn hier sterk over verdeeld. Het gezegde is niet voor niks: ” Eerlijkheid duurt het langst.” Liegen op het werk komt vaker voor dan je denkt. De ene verzwijgt persoonlijke problemen en de ander meldt zich ziek omdat een kind ziek thuis is.  Maar in sommige gevallen begint het eerste leugentje al bij de sollicitatie.

Liegen op cv

Sollicitanten maken hun CV vaak net iets mooier dan het eigenlijk is of dikken hun ervaringen iets aan in het sollicitatiegesprek. Uiteraard is liegen over een opleiding die je eigenlijk niet gedaan hebt erger dan een cursus erop zetten die je niet hebt afgerond. Uit onderzoek blijkt dat in 75% van de cv’s een onwaarheid wordt gevonden! Vaak gaat het om kleine dingen zoals het verfraaien van een functietitel en de daarbij behorende werkzaamheden. Echter in 25% van de cv’s staan echt leugens! Vraag je echter altijd af of het slim is. De waarheid komt toch vaak uit.

Geslacht en liegen

Het blijkt dat mannen om andere redenen liegen dan vrouwen. Mannen liegen vooral om ergens onderuit te komen of om zich beter voor te doen. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze erg druk zijn en een afspraak niet kunnen redden. Ook zijn het eerder de mannen die creatief boekhouden met declarabele uren. Vrouwen “liegen” vaak om een conflict uit de weg te gaan. Ze tonen “interesse ” in het turbulente liefdesleven van een collega, ondanks dat ze het zat zijn en eigenlijk het liefste weer aan het werk gaan.

Wat is een leugen?

Wanneer is er nou sprake van een leugen? Want wat de een ziet als een leugen ziet de ander als “informatie achterwege laten”. Wat als leugen wordt gezien verschilt van persoon tot persoon. Cultuur speelt ook een rol. Chinezen en Japanners confronteren de ander liever niet met de waarheid als deze niet aangenaam is. Zij vinden dit respectloos.  Europese studenten in China krijgen dan ook het advies om iever sociaal wenselijke antwoorden geven dan de “harde” waarheid. In de chinese cultuur wordt dit niet gezien als liegen, maar als beleefdheid.

Reden om niet te liegen

Uiteindelijk heb je vaak jezelf ermee als je liegt. Je moet altijd op je hoede zijn dat je niet jezelf verraad door iets te zeggen wat niet klopt. Veel mensen gaan zich op termijn ook schuldig voelen over de leugen. Dit noemen ze “distressed deception”. Door de leugen, krijg je schuldgevoelens en gaan je prestaties achteruit. Vaak gaat het liegen ook minder makkelijk en goed wanneer je jezelf schuldig voelt. Mensen die zich niet schuldig voelen om liegen zijn er duidelijk beter in en doen het vaker. Zij ervaren er in de meeste gevallen geen negatieve gevolgen van hun leugens.

Tip: lieg niet te vaak!

Heb jij geen moeite met liegen of een smoes? We adviseren je toch voorzichtig te zijn. Bouw aan je reputatie. Ga naar je werk als je echt ziek bent, dan zal je baas niet snel denken dat je liegt als je eens een keer de boel wel belazert. Kom ook niet met ongeloofwaardige smoezen aan zoals: “Ik heb per ongeluk kattenvoer gegeten en ben nu ziek”. Hou het geloofwaardig en doe het niet te vaak. En nog beter: doe het niet, want al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel!

Conclusie

De conclusie is dat het redelijk genuanceerd ligt. Een leugen komt in sommige culturen en bij sommige mensen voort uit schuldgevoelens. Wat kan de leidraad zijn voor de mate waarin je de waarheid moet vertellen? Stel niet de waarheid, maar de intentie van waaruit je spreekt. Ben je er alleen maar op uit om er zelf beter van te worden? Of verdraai je de waarheid om een ander te helpen of niet te kwetsen? Voor de meeste mensen sta je in het laatste geval moreel gezien toch een treetje hoger.