“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Maaltijdbezorger wil niet zelfstandig zijn

25 jan, 2018 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Een student van 19 heeft zijn werkgever Deliveroo aangeklaagd. Dileveroo wil af van vaste contracten en dwingt bezorgers om zelfstandige te worden.

Loondienst

De student werk al enige tijd bij Deliveroo en wil gewoon in loondienst blijven. Hij gaat dan ook in tegen het besluit van zijn werkgever om alle bezorgers te dwingen zelfstandige te worden. Hij begint een rechtszaak, die hij kan betalen door een crowdfundingsactie van de PvdA. Zijn doel is om meer rechten af te dwingen. Als zelfstandige loopt hij immers meer risico’s. Zo zal hij geen inkomen hebben als hij niet meer kan werken na een aanrijding.

PvdA

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk steunt de fietskoerier. ” Deliveroo zijn de nieuwe boeven. Zij proberen over de rug van hun bezorgers hun winsten maximaal op te stuwen. Alle risico’s zijn voor de bezorgers, alle winst voor Deliveroo”, aldus Van Dijk.

Doelen

De rechtszaak heeft meerdere doelen. Zo hoopt de student voor elkaar te krijgen dat alle bezorgers weer zeker kunnen zijn van een inkomen, dat zij een verzekering krijgen bij arbeidsongeschiktheid en doorbetaling bij ziekte.

Deliveroo

Deliveroo is verbaasd. Zij geven aan dat de bezorgers juist heel tevreden zijn met deze nieuwe vorm van flexibel werk. Wel geven zij aan op zoek te gaan naar een manier om bezorgers meer collectieve zekerheden te kunnen bieden.