“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Mag jouw werkgever je vragen salaris in te leveren?

9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Steeds meer werkgevers vragen hun werknemers om concessies te doen om tijdens de coronacrisis het hoofd boven water te kunnen houden. Bij de één wordt het vakantiegeld later uitbetaald, terwijl de ander wordt gevraagd om 20 procent salaris in te leveren. Maar mag dat eigenlijk wel?

Personeelskosten

Voor veel werkgevers zijn de personeelskosten één van de grootste kostenposten binnen het bedrijf. Nu het financieel met veel bedrijven slecht gaat, is het dan ook niet verwonderlijk dat zij gaan proberen om hier op te besparen. Zo is het vakantiegeld dat meestal in mei of juni wordt uitbetaald veel werkgevers een doorn in het oog. Eigenlijk kunnen zij dit geld op dit moment niet missen.

Vakantiegeld

Om dit op te lossen zijn er werkgevers die overwegen het vakantiegeld later of gespreid te betalen. Toch mogen zij dit niet eenzijdig beslissen. Je hebt recht op je vakantiegeld. Ga je akkoord met een latere uitbetaling of maak je een andere afspraak met de werkgever, dan kan dat. Maar je bent dus niet verplicht om hier aan mee te werken.

Reiskosten

Een kostenpost die de werkgever wel direct kan aanpassen is de reiskostenvergoeding. Maak je op dit moment geen reiskosten, omdat je thuis werkt? Dan mag de werkgever de reiskostenvergoeding stopzetten. Heb je al een OV-abonnement gekocht, dan moet de werkgever dit wel gewoon vergoeden.

Salaris inleveren

Sommige werkgevers gaan een stap verder en vragen hun werknemers om salaris in te leveren. Zo vroeg verzekeraar AON zijn werknemers om maar liefst 20 procent salaris in te leveren. Dat is nogal wat. Ook hier geldt dat je als werknemer niet verplicht bent om hiermee akkoord te gaan. De werkgever kan alleen salaris inhouden als jij daar in toestemt. Toch neemt dit niet weg dat werkgevers wel kunnen proberen om hier via de rechter toestemming voor te krijgen. Een rechter kan bepalen dat er geen loon uitbetaald hoeft te worden als er niet wordt gewerkt. Doordat we in een unieke situatie zitten kan een rechter ook besluiten dat het loon bijvoorbeeld voor 70 of 80 procent moet worden doorbetaald. Dit zou wel alleen gelden voor bedrijven die financieel in heel zwaar weer zitten en geen beroep kunnen doen op steun van de overheid.

Toch salaris inleveren? Let op!

Overweeg jij om toch op het verzoek van jouw werkgever in te gaan om salaris in te leveren, let dan goed op! Het inleveren van salaris betekent niet alleen dat je loon lager wordt, maar heeft ook gevolgen voor de opbouw van vakantiegeld, vakantiedagen en pensioen. Daarnaast kan het zijn dat je een lagere WW-uitkering krijgt als het toch mis gaat met het bedrijf en jij je baan kwijt raakt. Als werknemer doe je dan dus wel heel veel concessies. Denk hier dus goed over na en laat je goed informeren.

Zit jij in een lastige situatie op je werk en heb je hier advies over nodig? Onze juridische medewerkers zitten voor je klaar. Je kunt hen bereiken op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of via het contactformulier.

Zou jij salaris inleveren als jouw werkgever je dit zou vragen? Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Laat je reactie achter in onze poll!