Werkgevers wringen zich in allerlei bochten om het hoofd boven water te houden tijdens deze coronacrisis. Helaas soms ten koste van de werknemer. Zo komen er bij onze juridische adviseurs momenteel veel hulpvragen binnen van werknemers die door hun werkgever gedwongen worden om vakantiedagen op te nemen. Mag dat eigenlijk wel?

Wat zijn de regels?

Werkgevers mogen dit niet doen. Het is voor werkgevers niet toegestaan om werknemers verplicht vakantiedagen te laten opnemen. Is er minder werk, dan mag de werkgever jou wel vragen of je misschien vakantiedagen op wil nemen, maar je hoeft hier niet mee akkoord te gaan. Is er te weinig werk en kom je gedeeltelijk thuis te zitten, dan is dit de verantwoordelijkheid van de werkgever. Hij moet je dus gewoon je normale aantal uren uitbetalen.

NOW

Heeft de werkgever echt aanzienlijk minder werk en hierdoor ook een flinke omzetdaling, dan kan de werkgever hulp vragen aan de overheid. De werkgever kan dan een beroep doen op de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW). Met deze regeling kan de werkgever financiële steun krijgen om toch de lonen te kunnen doorbetalen. Dit om te voorkomen dat mensen hun baan kwijt raken.

ADV-dagen

De regels die er zijn omtrent de vakantiedagen gelden niet voor ADV-uren. Dit betekent dat de werkgever je wellicht wel kan verplichten om ADV-uren op te nemen. Of dit kan is afhankelijk van de afspraken die op papier staan. Als hierin is opgenomen dat de werkgever kan bepalen wanneer jij je ADV-uren moet opnemen, dan kan hij je inderdaad verplichten om deze uren op te nemen.

Goed overleg

Iedereen heeft het moeilijk. Ook werkgevers. Wil jij je werkgever tegemoet komen, dan kun je natuurlijk wel akkoord gaan met het voorstel om vakantiedagen op te nemen, maar je bent het dus niet verplicht.

Hulp nodig?

Discussies over het opnemen van vakantiedagen kunnen makkelijk uitmonden in een arbeidsconflict. Zit jij in zo’n situatie en heb je hier hulp bij nodig? Bel ons dan voor gratis advies! Wij helpen je graag verder.