“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Mbo’ers gelokt met hoog salaris en auto van de zaak

17 feb, 2020 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1385 beoordelingen

Mbo’ers zijn populair op de arbeidsmarkt. Ondertussen wordt in 52 procent van de vacatures een mbo’er gezocht. Werkgevers zitten om personeel te springen. Dit gaat nu zo ver dat zij mbo’s al proberen te lokken voor zij überhaupt een diploma op zak hebben.

Onmisbaar

De mbo’ers zijn onmisbaar voor de werkgevers. Dit heeft alles te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. Het is ontzettend lastig om goede mensen te vinden. Helemaal in de it en de gezondheidszorg is de vraag naar personeel flink gestegen. Bedrijven moeten hun eisen bijstellen en kunnen niet langer wachten op universitair of hbo-geschoolde mensen. Daarnaast krijgt het mbo een steeds betere reputatie. Hierdoor zit de vraag naar mbo’ers in de lift.

Salaris of auto

Werkgevers gaan hier best ver in. Studenten worden gelokt met hoge salarissen of zelfs een auto van de zaak. Natuurlijk vinden studenten dit aantrekkelijk en zullen zij door dit soort aanbiedingen makkelijk kunnen worden verleid om hun studie aan de wilgen te hangen en aan het werk te gaan. Hierdoor zien de mbo-scholen steeds vaker studenten zonder diploma vertrekken.

Zorgen

De scholen maken zich zorgen. Als het straks economisch gezien weer minder gaat, lopen de studenten kans dat zij als eerste weer op straat komen te staan. Hebben ze dan geen diploma, dan kan het voor hen best lastig worden om vervolgens weer een nieuwe baan te vinden. “We vinden het echt ongewenst dat studenten aan het werk gaan zonder dat ze klaar zijn met hun opleiding, maar gezien de personeelstekorten snappen we ook dat het bedrijfsleven ze trekt. Het halen van een beroepsdiploma blijft superbelangrijk. Zonder diploma is het veel lastiger om ander werk te vinden of verder te leren”, vertelt waarnemend voorzitter Frank van Hout van de MBO Raad.  De MBO Raad probeert dan ook afspraken met bedrijven te maken om alle studenten eerst hun diploma te laten halen.

Leer-werk traject

Onder studenten worden leer-werk trajecten (de zogenaamde bbl-opleidingen) steeds populairder. Studenten gaan vier dagen aan het werd en één dag naar school. Steeds meer studenten besluiten over te stappen naar een bbl-opleiding. “We zien in de zorg bijvoorbeeld dat meer studenten in het derde of vierde jaar overstappen op zo’n bbl-opleiding. En bij de technische studies denken we erover na om meer van die opleidingen te creëren om bij de vraag van werkgevers aan te sluiten”, vertelt Sabine Jimkes van ROC Mondriaan in Den Haag.