“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Werkdruk wordt een steeds belangrijker onderwerp. Zo belangrijk dat er ook in cao’s steeds meer afspraken worden opgenomen over werkdruk. Ondertussen is dit in bijna één op de vijf cao’s het geval. Dit blijkt uit cijfers van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN).

Toegenomen werkdruk

Door de krapte op de arbeidsmarkt neemt in veel gevallen de werkdruk op het bestaande personeel toe. Dit is ook de reden waarom er steeds meer aandacht is voor werkdruk. Zo werd er in 2016 nog maar in 11,6 procent van alle cao’s gesproken over werkdruk. Dit jaar ligt dat percentage al op 19,3 procent en dit zal waarschijnlijk nog verder oplopen.

Afspraken

De afspraken die worden gemaakt gaan vaak over het aannemen van extra mensen, het inhuren van extra krachten of een extra budget voor duurzame inzetbaarheid. In het onderwijs gaan ze onderzoek doen naar de veroorzakers van werkdruk en in de financiële dienstverlening krijgen jongere werknemers extra voorlichting.

Noodzakelijk

Nu de werkdruk door het personeelstekort in veel sectoren toeneemt is het maken van afspraken hierover noodzakelijk. “Als er geen afspraken worden vastgelegd, weet ik wel wie de verliezende partij is en wie de overuren maakt”, zo zegt Wouter de Jong van de CNV. “Eigenlijk moet elke cao een paragraag krijgen over de verplichte uitvoering van een inventarisatie van werkdruk en werkstress. Werkgever en werknemers kunnen vervolgens aan de hand van deze signalen tot een gemeenschappelijke aanpak komen”.