“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

In de sector Zorg en Welzijn zullen dit jaar meer banen beschikbaar zijn. Dit zegt het UWV. Deze extra banen zijn hard nodig nadat de branche de afgelopen jaren constant te kampen had met een afnemende werkgelegenheid.

Bezuinigingen

Het UWV heeft het over een toename van 14.000 banen. De afgelopen jaren was er juist sprake van krimp in deze sector. Dit mede door de grote bezuinigingen die in de zorg zijn doorgevoerd. Nu zijn de geplande bezuinigingen van een half miljard euro in de gehandicapten- en verpleeghuiszorg geschrapt. Dit zal waarschijnlijk een positief effect hebben op het aantal beschikbare banen binnen die sectoren.

Jeugdhulpverlening

In welke sectoren de meeste groei te zien zal zijn is nu nog niet duidelijk. De werkgelegenheid is grotendeels afhankelijk van het beschikbare budget. Dit wordt uiteindelijke bepaald door het nieuwe kabinet. Het UWV verwacht in de jeugdhulpverlening juist minder banen.

Onderbezetting

Helaas is het probleem van onderbezetting nog niet opgelost. Er zijn niet genoeg verpleegkundigen en verzorgenden die in een verpleeghuis willen werken. Zo is een deel van de vacatures niet in te vullen en is er in 70 procent van de Nederlandse verpleeghuizen sprake van een personeelstekort. Met de nieuwe bezettingsnormen wordt dit probleem alleen maar groter.