“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Meerdere banen zorgt voor problemen

22 mrt, 2018 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Veel Nederlanders hebben meerdere banen. In totaal gaat het om ruim een half miljoen mensen. Soms is dit een vrijwillige keuze, maar bij anderen is het bittere noodzaak. Toch kan het hebben van meerdere banen voor problemen zorgen.

Half miljoen

Ruim een half miljoen mensen heeft meer dan één baan. Dat zijn er nogal wat. Binnen deze groep zijn er dan ook heel wat verschillen. De één gaat naast zijn werk als vrachtwagenchauffeur ook nog aan de slag als postbode, puur om wat extra inkomen te krijgen. Een ander houdt er naast zijn/haar parttime baan een webwinkel of eigen bedrijf op na voor het opdoen van ervaring en afwisseling. Er zijn zelfs verschillende namen voor het hebben van meerdere banen. Zo kun je praten over Barbapapa-contracten, multi-jobbing, buddybanen of sprokkelbanen.

In de knel

De Sociaal-Economische Raad (SER) deed onderzoek naar dit fenomeen en vraagt aandacht voor mensen die hierdoor in de knel komen. Mensen met meerdere banen vinden het vaak moeilijk om hun tijd goed in te delen. Daarnaast kunnen er problemen ontstaan met de pensioenopbouw of met het aanvragen van vakantiedagen. Er is vooral aandacht nodig voor de mensen die wel een extra baan moeten nemen om rond te kunnen komen. Maar 80 procent kiest bewust voor een tweede baan. Bij de overige 20 procent is deze tweede baan noodzakelijk om het hoofd boven water te kunnen houden.

Voor- en nadelen

Het hebben van meerdere banen heeft voor- en nadelen. Een groot voordeel is dat het goed is voor je ontwikkeling. Bij de ene werkgever leer je andere vaardigheden dan bij de ander. Zo wordt je kennis steeds breder. Een ander voordeel is de variatie. Doordat je niet de hele week hetzelfde werk doet, blijf je gemotiveerd. Ook zorgt het voor een gevoel van vrijheid. Toch zijn er ook problemen. Vooral het indelen van tijd is hierbij lastig. Een kwart van de mensen met meerdere banen doet wel eens werk van de ene baan in de tijd van de andere. Daarnaast kost het hebben van twee banen ook meer tijd qua administratie en woon-werkverkeer.

Nee zeggen

Mensen met twee banen zijn vaak aan het balanceren. Het is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Je moet ook nee kunnen zeggen tegen bijvoorbeeld extra werk. Mensen kunnen niet aan je zien dat je twee banen hebt, dus wees hier heel duidelijk over en maak hierover ook duidelijke afspraken met je werkgever(s).