“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Mei brengt positieve arbeidsmarktontwikkelingen

12 jun, 2017 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

De arbeidsmarkt heeft het afgelopen kwartaal een aantal positieve ontwikkelingen ondergaan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek zette alles op een rijtje.

Werkloosheid

De werkloosheid nam behoorlijk af. De afgelopen drie maanden daalde de werkloosheid met gemiddeld 8.000 mensen per maand. Het aantal werklozen kwam hierdoor in april uit op 456.000. Dit is 5,1 procent van de totale beroepsbevolking. Het aantal mensen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met 9.000 per maand toegenomen. De daling van de werkloosheid wordt afgeremd door de groei van de beroepsbevolking.

Meer mensen met werk

De beroepsbevolking van Nederland telt 12,8 miljoen mensen. 66,4 procent hiervan had in april betaald werk. Dit zijn in totaal 8,5 miljoen mensen. Het gaat dan om zo’n 4,6 miljoen mannen en 4 miljoen vrouwen. Van de totale beroepsbevolking (iedereen tussen de 15 en 75 jaar oud) hebben 4,3 miljoen mensen geen betaald werk. 3,9 miljoen van deze mensen zijn niet op zoek naar werk of zijn niet direct beschikbaar voor werk. 456 duizend mensen zijn daadwerkelijk werkloos en ook actief op zoek naar een baan.

Toename vacatures

In het eerste kwartaal van 2017 steeg het aantal vacatures met 13.000. Dit is de sterkste stijging in ruim tien jaar tijd. Behalve in de financiële dienstverlening groeide het aantal vacatures in alle sectoren.

Ondernemersvertrouwen

Met het verbeteren van de arbeidsmarkt en de economische situatie van Nederland neemt ook het ondernemersvertrouwen toe. Het ondernemersvertrouwen verbeterde voor het derde kwartaal op rij en bereikte met 15,5 het hoogste punt sinds het begin van de metingen in 2008. Ook de verwachtingen voor de werkgelegenheid zijn positief.

Groei in alle sectoren

Alle sectoren profiteren van het nieuwe economische klimaat. In alle sectoren heerst dan ook een positieve stemming. De enige sector die achterblijft is de delfstofwinning. Het ondernemersvertrouwen in de bouwsector is het hoogst. Ook in de groothandel is het vertrouwen erg groot.