“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Meld jij je ziek op vrijdag? Dan is de oorzaak waarschijnlijk psychisch!

12 nov, 2020 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Het zal geen verrassing zijn dat op maandag de meeste ziekmeldingen bij werkgevers binnenkomen. In de loop van de week wordt het aantal ziekmeldingen steeds iets kleiner. Met als dieptepunt de vrijdag. Dit is een dag waarop maar weinig mensen zich ziekmelden. Het valt echter wel op dat bij deze vrijdag-ziekmeldingen de oorzaak opvallend vaak psychisch is.

De emmer loopt over

Dit blijkt uit een onderzoek van private uitvoerder sociale zekerheid Acture. Zij bekeken in totaal 350.000 ziekmeldingen en kwamen tot de conclusie dat de meeste werknemers die zich op vrijdag ziekmelden dit doen vanwege psychische klachten. Het vermoeden bestaat dat deze werknemers op vrijdag, na een lange werkweek, het gevoel hebben dat de emmer overloopt.

Frustraties

Directeur Annabelle Hagoort van Acture heeft het idee dat werknemers hun frustraties opkroppen: “We denken dat de psychische ziekmeldingen op vrijdag vooral een ophoping zijn van frustratie, opgedaan in de voorafgaande dagen. Misschien komt het op de vrijdag ’eruit’ en snakken mensen naar het weekend”, aldus Hagoort.

Langer ziek

Wat ook opvalt is dat mensen die zich op vrijdag ziekmelden vaak ook langer uit de running zijn, dan mensen die dit op een andere dag doen. Bij een ziekmelding op vrijdag duurt dit gemiddeld 13 dagen. Meldt iemand zich op een andere dag ziek, dan is hij/zij gemiddeld 11 dagen ziek thuis. Daarnaast zijn vrouwen vaak langer ziek dan mannen. Van alle ziekmeldingen vindt 14 procent plaats op vrijdag tegenover 28 procent op maandag. In het weekend komen er maar zelden ziekmeldingen binnen.