“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Mening geven over trouwen in coronatijd kost trouwambtenaar haar baan

10 apr, 2020 | Algemeen, Coronavirus
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Bij de juridische adviseurs van De Nationale Adviesbalie komen soms bijzondere verhalen binnen. Zo ook het verhaal van een trouwambtenaar die ontslagen werd toen zij haar mening gaf over het sluiten van huwelijken in de huidige coronacrisis.
Toen trouwambtenaar Sacha Bucciarelli onlangs in de Gelderlander vertelde dat zij het onverantwoord vond om huwelijken met maximaal dertig aanwezigen nog steeds toe te staan, kon zij niet voorspellen dat deze uitspraak haar haar baan zou kosten. Bucciarelli werd wegens plichtsverzuim acuut ontslagen.

Ziek melden

Bucciarelli was al 3,5 jaar trouwambtenaar bij de gemeente Nijmegen. Toen na de uitbraak van het coronavirus bleek dat zij nog steeds huwelijken moest voltrekken in een volle zaal met dertig man, besloot zij zich ziek te melden en haar zegje te doen bij de pers.
Zij noemde het kwalijk dat de overheid deze uitzondering maakt voor huwelijken. “Ik vind het al verdomd moeilijk om boodschappen af te geven bij mijn schoonouders zonder dat ik ze daarbij een knuffel geef. En dan gaan we met zijn allen trouwen, zonder dat je je dochter en schoonzoon buiten het stadhuis om de nek vliegt? Ik geloof het niet”, aldus Bucciarelli in de Gelderlander. Bucciarelli noemt het uitlokking.

Andere gemeenten

Toch wordt de mening van de Nijmeegse trouwambtenaar ook door andere ambtenaren gedragen. Zo zijn er verschillende gemeenten, zoals Amsterdam en Rotterdam, waar een huwelijk wel door kan gaan, maar dan met alleen het bruidspaar, twee getuigen en de trouwambtenaar.
“Natuurlijk is dit niet het huwelijk dat de meeste mensen voor ogen hebben. Je wilt zo’n moment delen met familie en vrienden. Het is dan ook heel logisch dat dit voor bruidsparen een moeilijke tijd is. Trouwen is een moment waar je naartoe leeft”, vertelt Bucciarelli.

Collega’s

Toch krijgt zij maar nauwelijks bijval van collega’s. “Sommige collega ‘babsen’ noemen me “een zuur mens” of ze denken dat ik niet begrijp hoe erg dit is voor bruidsparen. Ik begrijp dat als geen ander. Ik heb met al mijn bruidsparen, die de komende maanden gepland hebben staan te gaan trouwen, uitgebreid contact. Ik heb ze uitgelegd dat het absoluut terecht is om verdrietig te zijn. Ook het verzetten van een trouwdatum is een rouwproces. Komt wel weer goed … maar voor nu echt een rouwproces. Door alle negatieve reacties krijg ik het gevoel dat ik iets crimineels heb gedaan. En dat terwijl ik alleen maar levens wil redden”.

Verkeerde keelgat

De uitspraken van de trouwambtenaar schoten de werkgever van Sacha Bucciarelli, de gemeente Nijmegen, in het verkeerde keelgat. De gemeente verklaart in De Gelderlander dat zij zich, net als tal van andere gemeenten, aan de noodverordening houden. Het is jammer dat deze trouwambtenaar door dit eenzijdig ventileren van haar persoonlijke mening verwarring veroorzaakt . Ze schept twijfel over de veilige omstandigheden”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Ontslag

Helaas kreeg het verhaal voor Sacha Bucciarelli nog een staartje. Direct na publicatie van het artikel werd zij op het matje geroepen bij de gemeente en kreeg zij te horen dat zij per direct ontslagen is. Als ambtenaar heeft zij een voorbeeldfunctie en had zij nooit op deze manier haar mening mogen ventileren. Daarnaast zou zij ook ineens niet goed communiceren en niet goed aan te sturen zijn. Allemaal punten waar zij nooit eerder iets over had gehoord.
Bucciarelli laat het er echter niet bij zitten en nam contact op met de Nationale Adviesbalie voor juridisch advies. Zij beraadt zich nog op juridische stappen. Overigens staat zij nog steeds achter haar uitspraken. “Ik vind het nog steeds absurd en onverantwoord dat dit soort huwelijken nog steeds plaatsvinden. Dertig man bij elkaar is vragen om problemen. Zij brengen niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook heel veel andere mensen.”