Sociale werkbedrijven zetten soms Oost-Europese uitzendkrachten in om werk uit te voeren dat bedoeld is voor mensen met een handicap of andere arbeidsbeperking.

Te weinig mensen

De bedrijven klagen dat zij van de gemeenten te weinig mensen met een beperking krijgen aangeboden. Zij hebben deze krachten nodig om hun opdrachten uit te kunnen voeren. Krijgen zij via die weg niet genoeg mensen, dan vullen zij deze aan met uitzendkrachten uit het Oost-Europa.

Te goedkoop

Volgens Gea Lotterdam van het FNV halen de sociale werkbedrijven het werk veel te goedkoop binnen. “Ze halen het tegen dumpprijzen uit de markt. Het gaat om werk dat ook door een regulier bedrijf kan worden gedaan, tegen een normaal CAO-loon”. Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW liet zich kritisch uit. “De sociale werkvoorziening heeft een hele belangrijke functie en is speciaal bedoeld voor een bijzondere doelgroep. Uitzendkrachten vallen niet onder die doelgroep”.

Niet structureel

Volgens Aart van der Gaag, oud-voorzitter van de bond van uitzendbedrijven ABU, is het inzetten van uitzendkrachten bij sociale werkvoorzieningen een vrij normale situatie. “Uitzendkrachten worden gebruikt om pieken in het werk op te vangen. Deze pieken kunnen soms wel langer duren, maar de inzet van uitzendkrachten moet natuurlijk niet structureel worden”.

Gemeenten

Door bezuinigingen hebben gemeenten moeite om te voldoen aan de vraag van de sociale werkbedrijven en het begeleiden van bijzondere werkzoekenden. Het ministerie van Sociale Zaken gaat daarom ruim 3 miljoen euro beschikbaar stellen om gemeenten hierbij te helpen.