“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Minder ziekteverzuim, meer psychisch verzuim!

18 jun, 2020 | Algemeen, Coronavirus
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

In april en mei zijn er minder ziekteverzuimmeldingen binnengekomen. Het gaat om zo’n 40% minder meldingen dan gewoonlijk. Dit melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. De oorzaak is onder andere dat veel mensen thuiswerken. Waar ze zich eerder zouden ziek melden werken ze nu door. Ze zijn thuis en kunnen bij wijze van in hun jogging pak blijven zitten. Hierdoor werkt men nu eerder door in plaats van ziek te melden. De arbodienst is voorzichtig met juichen, want ze verwachten hierdoor wel een toename in psychisch verzuim.

Redenen lager ziekteverzuim

Dat het ziekteverzuim de afgelopen maanden afneemt heeft meerdere redenen. Ten eerste kunnen werknemers het thuis rustiger aan doen dus neem het ziekteverzuim af. Wanneer je je niet lekker voelt is er toch een drempel om de hele dag op kantoor te zitten. Thuis is die drempel er niet. Daarnaast lagen ook een aantal sectoren door de coronacrisis even geheel stil. Zo sloten veel horecagelegenheden en pretparken. Deze werknemers zaten al thuis dus was een ziekmelding overbodig. Tot slot houden mensen vanwege de corona afstand. Hierdoor neemt de verspreiding van andere infectieziekten ook af.

Langer ziek

Opvallend is dat wanneer iemand zich ziek meldt ze langer ziekgemeld zijn. Dit kan komen doordat men corona onder de leden heeft. Over het algemeen duurt het herstel van dit virus langer. Een andere reden kan zijn dat het beleid momenteel is dat werknemers goed uit moeten zieken. Meestal ga je weer aan de slag als de ergste klachten voorbij zijn. Nu zorg je dat je helemaal uitziekt. Het beleid van de overheid is ook thuis blijven bij geringe klachten. Je gaat dus echt pas weer aan het werk als je geheel bent opgeknapt en 24 uur klachtenvrij bent.

Psychische klachten

Wat we echter niet moeten onderschatten is de psychische kant van dit alles. In de gehele samenleving heerst meer onzekerheid op allerlei vlakken. Zo zijn veel werknemers bang om hun baan te verliezen door een dalende omzet. Ook het werk is veranderd. Sommige mensen missen de sociale steun en contacten tijdens het werk. Dit geldt vooral voor mensen die single zijn en dus echt alleen thuis zitten. Dan is het opeens wel heel stil. Andere werknemers krijgen juist psychische klachten doordat ze liever niet weer in de winkel willen staan of naar een druk kantoor willen. Het aantal ziekmeldingen om psychische klachten neemt dan ook toe de laatste tijd. Houdt dus bij jezelf goed in de gaten hoe het psychisch gaat en trek tijdig aan de bel wanneer je hulp nodig hebt.