“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Minister de Geus wil ontslagvergoeding beperken

27 nov, 2003 | Ontslagvergoeding
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Minister wil vergoeding bij ontslag beperken

DEN HAAG (GPD) – De ontslagvergoeding die rechters aan werknemers toekennen, moet worden beperkt, vindt minister De Geus van Sociale Zaken. Hij wil wettelijk regelen hoeveel iemand meekrijgt bij ontslag, en dat moet belangrijk minder zijn dan de ‘kantonrechtersformule’.

De Geus vindt de bedragen die bedrijven moeten betalen om van een werknemer af te komen door de bank genomen te hoog. Daarnaast zou een hoge ontslagvergoeding werknemers demotiveren op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Tijdens het afgelopen najaarsoverleg moest het kabinet in overleg met de vakbeweging terugkomen op een voornemen om de ontslagvergoeding te korten op iemands WW-uitkering. Als het aan De Geus ligt, wordt de ontslagvergoeding wel beperkt.

Eerder dit jaar speelde de minister met het idee om de ontslagvergoeding in reguliere gevallen vast te leggen op een half maandsalaris per dienstjaar -grofweg een halvering van de ‘kantonrechtersformule’. Volgens een woordvoerder van de minister is dat niet definitief. ‘Alle opties zijn nog open.’ Op dit moment is er niets wettelijk vastgelegd over de hoogte van de ontslagvergoeding. Wel is er in de jurisprudentie een veel gebruikte berekening ontstaan (de zogeheten kantonrechtersformule).

Bij de meeste ontslagen vermenigvuldigt de rechter het aantal dienstjaren met het maandsalaris. Dat bedrag wordt in sommige gevallen nog eens vermenigvuldigd met twee of zelfs drie als de rechter vindt dat de werkgever meer of minder ernstig schuldig is aan het arbeidsconflict. De rechter kan ook bepalen dat de werknemer niets krijgt omdat hij het ontslag aan zichzelf te wijten heeft. De ontslagvergoeding is nooit hoger dan iemand zou hebben verdiend tot aan zijn pensioen.

De Geus is er nog niet uit hoe hoog de wettelijke ontslagvergoeding moet worden. Het is wel de bedoeling dat de rechter blijft bepalen of iemand al dan niet recht heeft op een vergoeding. Bereken met de kantonrechtersformule de hoogte van je ontslagvergoeding.

Bron: Apeldoornse Courant 14-11-2003