“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Veel Nederlanders hadden baan kunnen behouden

30 sep, 2016 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Afgelopen jaren is er veel bezuinigd. Volgens een rapport van economen van de ING hebben de bezuinigingen van de afgelopen jaren de economie onnodig beschadigd. Volgens de betreffende economen hadden honderdduizenden Nederlanders hun baan kunnen behouden, zonder dat de staatsschuld onhoudbaar was geworden.

Economisch herstel bleef achter

Sinds 2010 is er voor 40 miljard euro bezuinigd in de overheidsbegroting. Door deze harde bezuinigingen werd het leven van de gemiddelde Nederlander duurder, terwijl veel ambtenaren en mensen met een baan in de zorg hun baan kwijt raakten of minder te besteden kregen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het economisch herstel in Nederland minder had ging dan in andere landen.

Werkgelegenheid

Vanaf 2010 nam de werkgelegenheid amper meer toe. Daarnaast kreeg ook de huizenmarkt een flinke tik. Ook zorgde de economische stagnatie ervoor dat de belastinginkomsten tegenvielen. Hierdoor kostte het Nederland meer moeite de begroting op orde te krijgen in vergelijking met landen die meer tijd namen om hun tekorten terug te dringen.

Toekomst

“Zoals je een tuin niet moet snoeien als het vriest, moet je in de begroting niet snijden als de economie krimpt”, aldus hoofdeconoom Marieke Blom van de ING. “Als we terugkijken zien we dat minder rigoureus snijden slimmer was geweest en hadden er waarschijnlijk een paar honderdduizend banen behouden kunnen blijven”. Het bezuinigen heeft er wel voor gezorgd dat Nederland nu toekomstbestendiger is dan andere landen. Dit komt vooral doordat noodzakelijke hervormingen van de economie, zoals de verhoging van de AOW-leeftijd en de beteugeling van de zorgkosten, voortvarend zijn opgepakt.