“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Nederlanders eerlijk tijdens sollicitatie

31 jan, 2020 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Liegen tijdens een sollicitatie zullen de meeste Nederlanders niet snel doen. Nee, wij zijn juist opvallend eerlijk. Dit blijkt uit een poll op de site ontslag-krijgen.nl van De Nationale Adviesbalie.

Eerlijkheid duurt het langst

Op de site vroeg De Nationale Adviesbalie aan zijn bezoekers of zij wel eens hebben gelogen bij een sollicitatie. Van de 289 respondenten gaf maar liefst 58% aan dat zij nooit zouden liegen tijdens een sollicitatie. Volgens hen duurt eerlijkheid toch echt het langst.

Gat opvullen

Zeven procent van de stemmers heeft overwogen om te liegen, maar durfde dit toch niet aan. Daarnaast geeft 15% aan dat zij wel eens een gat in hun cv hebben opgevuld. Vier procent is nog een stap verder gegaan en heeft een opleiding aan zijn/haar cv toegevoegd die nooit is gevolgd of afgemaakt. Tot slot is er een groep van opnieuw 15% die aangeeft dat zij altijd liegen tijdens sollicitaties, omdat zij anders geen kans maken op een baan. De Nationale Adviesbalie vermoedt dat deze mensen zich tijdens een sollicitatie anders voordoen dan ze zijn.

Ontslag

Krijgt je werkgever in de gaten dat je hebt gelogen tijdens je sollicitatie of blijkt dat je inderdaad dat ene diploma helemaal niet hebt, dan kan dit een goede reden zijn voor ontslag. In het ergste geval raak je dan je baan en je recht op een WW-uitkering kwijt. Niet handig! Heb je hier toch mee te maken, dan kun je voor informatie en advies altijd terecht op ontslag-krijgen.nl.