De arbeidsmobiliteit van Nederlanders is groot. Dit betekent dat Nederlandse werknemers relatief vaak van baan of functie wisselen. Dit blijkt uit de studie ‘Arbeidsmobiliteit in Nederland’.
Studie
De studie naar arbeidsmobiliteit werd gedaan door arbeidssocioloog Fabian Dekker. Hij bekeek alle vormen van vrijwillige verandering in het werk. Onvrijwillige veranderingen zoals werkloosheid, pensioen en arbeidsongeschiktheid liet hij buiten beschouwing.
Tien jaar
Gemiddeld blijven werknemers zo’n tien jaar bij dezelfde werkgever. Hierbij zijn er wel grote verschillen in de verschillende leeftijdscategorieën. Zo zijn werknemers van 45 jaar en ouder behoorlijk honkvast. Jongeren tussen 15 en 25 jaar daarentegen blijven gemiddeld maximaal twee jaar bij dezelfde werkgever. Ben je tussen de 25 en 45 jaar oud, dan blijf je gemiddeld 7 jaar bij dezelfde werkgever.
Mobiel
Jaarlijks is ongeveer een kwart tot 40 procent van de werkenden mobiel. Dit betekent dat zij veranderen van baan, functie of wellicht besluiten een eigen onderneming te beginnen. Jongeren veranderen hierbij vaak van baan en van werkgever, terwijl werknemers tussen de 25 en 35 jaar eerder de neiging hebben te veranderen van functie, maar wel bij dezelfde werkgever blijven.
Opleiding
Het opleidingsniveau is ook van invloed op de arbeidsmobiliteit. Werknemers met een hogere opleiding wisselen vaker van baan en functie dan werknemers met een lagere opleiding. Dit komt vooral door het feit dat werknemers met een hoge opleiding een betere onderhandelingspositie hebben. Hierdoor zouden zij eerder vrijwillig veranderen van baan of functie.