“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Nederlandse vakmensen naar het buitenland

05 feb, 2018 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1321 beoordelingen

Niet alleen in Nederland wordt het personeelstekort in veel sectoren steeds groter. Dit is een probleem waar heel Europa mee te kampen heeft. Hierdoor vertrekken steeds meer Nederlandse vakmensen naar het buitenland.

Emigratiegolf

Vakmensen uit Nederland worden door buitenlandse bedrijven weggekaapt. Zij worden gelokt met baan- en huisgaranties, scholing en luxe voor het hele gezin. Hierdoor is er nu sprake van een nieuwe emigratiegolf. Een op de vijf emigranten vertrekt om deze reden. Dit blijkt uit onderzoek van de Emigratiebeurs. Afgelopen jaar vertrokken 157.000 Nederlanders naar het buitenland. Dit is bijna 30 procent meer dan tien jaar geleden.

Redenen

Degenen die voor werk vertrekken naar het buitenland doen dit ook om de drukte en hufterigheid in Nederland te ontlopen. Twee derde van de Nederlanders kiest bij het emigreren voor een land binnen Europa. De buitenlandse werkgevers doen goed hun best om Nederlandse vakmensen te lokken. De werkgever regelt het papierwerk en de verhuizing en binnen een half jaar kunnen de nieuwe werknemers helemaal over zijn.

Harde werkers

In veel landen is een tekort aan werknemers. Daarbij komt dat Nederlanders gezien worden als goede en harde werkers. Daarnaast hebben zij een goede mentaliteit, hebben ze veel kennis, flexibiliteit en vakmanschap. Het meest vraag is er naar technici, ingenieurs, it’ers, bouwvakkers, piloten, truckchauffeurs, leraren, horeca en zorgpersoneel.

Half miljoen

Uit het onderzoek van de Emigratiebeurs blijkt dat gemiddeld een half miljoen Nederlanders dit jaar nadenkt over emigratie.