“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Nederlandse vrouw kampioen deeltijdwerken

23 jan, 2018 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1336 beoordelingen

Jonge Nederlandse vrouwen zijn Europees kampioen deeltijdwerken. Hierdoor is bijna de helft qua financiën afhankelijk van hun partner. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

63 procent deeltijd

Van alle vrouwen tussen de 18 en 25 jaar werkt 65 procent in deeltijd. Van de mannen heeft slechts 30 procent een deeltijdbaan. Dit percentage vrouwen dat in deeltijd werkt is het hoogst van heel Europa. Nergens anders werken jonge vrouwen zo weinig als in Nederland.

Balans

Een belangrijke factor in de keuze om deeltijd te gaan werken zijn de kinderen. Toch hoeft dat geen belemmering te zijn om carrière te maken. “Kinderen heb je niet alleen. Het is belangrijk de taken goed te verdelen”, zo zegt Elske Doets, zakenvrouw van het jaar. Helaas zitten mannen hier niet altijd op te wachten. Daarnaast vinden zij het soms vervelend als een vrouw meer geld verdient. Uit het rapport blijkt ook een verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen hechten meer waarde aan een goed inkomen en carrière maken, terwijl vrouwen de balans tussen werk en privé heel belangrijk vinden.

Opleiding

Daarnaast speelt ook de opleiding een rol. Vrouwen kiezen vaker een opleiding en aansluitend een beroep of branche waarin vaker in deeltijd wordt gewerkt. Hierbij kun je denken aan pedagogische beroepen als kinderopvang en de zorg.

Niet aantrekkelijk

Volgens Henriëtte Prast, hoogleraar Persoonlijke Financiële Planning aan universiteit Tilburg valt vrouwen niet veel te verwijten in hun keuze om deeltijd te werken. Fulltime werken is voor vrouwen ook vaak totaal niet aantrekkelijk. “De voordelen van fulltime werken zijn voor vrouwen minder groot: er zijn minder promotiekansen en vrouwen krijgen voor hetzelfde werk minder betaald. Bovendien is kinderopvang relatief duur. Geen aantrekkelijk vooruitzicht”.