Door de krappe arbeidsmarkt worden er door werkgevers steeds vaker vaste contracten geboden. Toch profiteert niet iedereen hiervan. Vooral hoger opgeleiden krijgen steeds vaker een vaste baan. De werknemers met een lagere opleiding blijven vastzitten in flex-contracten. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek in samenwerking met onderzoeksbureau TNO.
Tweedeling
Het verschil is groot. In 2017 steeg het aantal hoger opgeleiden met een vast contract met ruim 3 procent. Bij de laagopgeleiden daalde het aantal vaste contracten juist met 3 procent. Op deze manier lijkt er een tweedeling op de arbeidsmarkt te ontstaan. “Laagopgeleiden hebben het moeilijk: om een vast contract te kunnen krijgen moeten ze in hun ontwikkeling investeren, maar bedrijven investeren niet in mensen met een flexcontract”, zo zegt Sarike Verbiest van TNO.
Geen nieuws
Op zich is dit niets nieuws. “Hogeropgeleiden kregen altijd al vaker een vast contract”, zo zegt Bas ter Weel van SEO Economisch Onderzoek. “Laagopgeleiden zijn nu eenmaal makkelijker te vervangen.”
Bescherming
Even wat cijfers. In 2003 had 73 procent van de werkenden met een lage opleiding een vaste baan. Tijdens de crisis is dit aandeel ondertussen gezakt naar 53 procent. Van werkenden met een hoge opleiding heeft nog altijd 68 procent een vast contract. Dit heeft nogal wat gevolgen. “Mensen met een flexibel contract zijn mensen die eigenlijk de bescherming nodig hebben die we bieden op een vast contract. Hierdoor is de bescherming op de arbeidsmarkt nu helemaal scheef verdeeld. Mensen die het niet nodig hebben, krijgen alle bescherming. Mensen die het wel nodig hebben, krijgen dat niet”, aldus Ter Weel.
Wetgeving
Ter Weel voorspelt dat de arbeidsmarktpositie van de laagopgeleide werkenden zwakker zal blijven. Dit staat los van de crisis. Volgens hem heeft dit ook met de wetgeving te maken. “Bij het invoeren van de Wet Werk en Zekerheid is ervoor gezorgd dat flexwerk beter beschermd wordt. Maar men is vergeten de bescherming van de vaste banen te verlagen. Hierdoor zijn werkgevers minder snel geneigd een vast contract te bieden”.