Heel soms kom je het tegen in de secundaire arbeidsvoorwaarden van een bedrijf: onbeperkt vakantiedagen. Dit lijkt heel mooi, maar toch is het verre van ideaal. Het lijkt erop dat het beleid van onbeperkte vakantiedagen de medewerkers eerder ontevreden maakt, omdat de regeltjes te vaag zijn.

Amerika

Het aanbieden van onbeperkte vakantiedagen is een trend die over is gevlogen uit Amerika. Bedrijven als Netflix, Linkedin, General Electric en Virgin Group waren de eerste bedrijven die hier mee begonnen. Het idee wordt ook hier in Nederland overgenomen door een aantal bedrijven, die hun werknemers onbeperkte vakantiedagen bieden.

Niet meer ziekmelden

Het idee achter de onbeperkte dagen is dat medewerkers makkelijker een vrije dag kunnen nemen. Hebben zij een keer een baaldag, dan hoeven zij zich niet ziek te melden maar nemen zij een dagje vrij. Harde regels zijn er niet. De verantwoordelijkheid ligt geheel bij de werknemer. Wel wordt hen aangeraden liever vaak en kort weg te gaan, dan weinig en lang. Daarnaast wordt wel in de gaten gehouden hoe het personeel met hun dagen omgaan. Hierbij wordt gewaakt voor uitschieters, bijvoorbeeld mensen die helemaal geen dagen opnemen.

Niet meer uitbetalen

Onbeperkt vakantiedagen opnemen. Het lijkt heel mooi en nobel van de werkgever. Toch ligt dit even anders. Het is namelijk voor werkgevers ook een slimme manier om geen opgespaarde vakantiedagen meer uit te hoeven betalen. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 24 van hun 25 vakantiedagen opnemen. Een mooie winst voor werkgevers. Helemaal als je uit Amerikaans onderzoek kunt afleiden dat werknemers hun uren helemaal niet durven op te nemen omdat ze bang zijn dat het werk zich opstapelt, dat het hun kwalijk genomen wordt door collega’s of dat bij hun afwezigheid blijkt dat ze eigenlijk wel misbaar zijn.

Al met al lijken onbeperkte vakantiedagen tot zover nog Amerikaanse praktijken waar de Nederlandse werknemers nog niet zo op zitten te wachten.