“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Ook in Nederland begint het virus steeds meer terrein te winnen. De impact is groot. Waar mogelijk moeten we thuis werken, reizen worden geannuleerd en tal van evenementen worden afgelast. Op termijn zal dit de nodige consequenties gaan hebben. Krijg jij straks ontslag door corona?

Gevolgen corona

Natuurlijk weten we allemaal wat voor gevolgen corona voor je gezondheid kan hebben. Maar daarnaast zijn er ook gevolgen op de lange termijn die ook jou uiteindelijk kunnen raken. Het virus legt het hele land en dus ook de economie plat. Nederlandse bedrijven die afhankelijk zijn van China liggen al een poosje stil. Evenementen worden afgelast, er worden geen reizen meer geboekt, mensen gaan niet meer naar de kroeg, bouwprojecten lopen vertraging op en ook in speelparadijzen, musea, bioscopen en pretparken blijft het stil. Het virus heeft gevolgen voor heel veel sectoren en dus ook voor de mensen die werkzaam zijn in deze sectoren.

Geen klandizie

Als dit lange tijd zo blijft en de klandizie wegblijft, zullen er bedrijven in de problemen komen. Er is geen werk. Personeel raakt overbodig en zonder inkomsten zal het moeilijker worden om de lonen te betalen. Uiteindelijk kan het zo zijn dat er mensen ontslag gaan krijgen of er bedrijven over de kop gaan.

Werktijdverkorting

De overheid ziet de problemen ook aankomen en heeft op 19 februari al besloten dat het coronavirus een ‘buitengewone omstandigheid’ is. Hierdoor is het voor werkgevers mogelijk om werktijdverkorting aan te vragen. Met behulp van werktijdverkorting blijven werknemers voor wie tijdelijk geen werk of minder werk is gewoon in dienst. De uren die zij niet hebben kunnen werken worden echter betaald door het UWV. De werkgever moet hier wel een vergunning voor aanvragen. Dit zorgt ervoor dat mensen hun baan kunnen houden.

Toch ontslag?

Natuurlijk kan het zo zijn dat jouw werkgever geen vergunning krijgt voor werktijdverkorting en toch mensen moet gaan ontslaan of dat het bedrijf waar jij voor werkt zelfs failliet gaat. Krijg je te maken met ontslag, zorg er dan voor dat je advies inwint over jouw situatie. Teken niets! Voor advies kun je terecht bij onze juridische medewerkers. Zij bekijken wat de mogelijkheden zijn en welke juridische vervolgstappen je nu het beste kunt ondernemen. Je kunt hen bereiken op 088-6002800. Wil je dat wij jou even terugbellen, dan kun je jouw gegevens achterlaten op ons contactformulier.