“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag na beledigen werkgever op Facebook

27 mrt, 2012 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Werknemers die hun baas beledigen op sociale netwerken als Facebook en Twitter lopen het risico ontslagen te worden.

Dat valt af te leiden uit de uitspraak van de kantonrechter in Arnhem. Die oordeelde eerder deze week dat de arbeidsovereenkomst van een 38-jarige werknemer van een distributiecentrum van Blokker in Geldermalsen terecht is ontbonden, nadat de man zijn werkgever op Facebook had uitgescholden.

Oneens met ontslag door social media

De werknemer, wiens contract in februari werd beëindigd, was het niet eens met zijn ontslag. Volgens hem behoorden zijn uitlatingen tot het privédomein.

De rechter was het daar niet mee eens, getuige de uitspraak. Volgens de rechter was er sprake van „grovelijke belediging van de werkgever”, en heeft de scheldpartij van de 38-jarige magazijnmedewerker „niets uit te staan met vrijheid van meningsuiting waarop werknemer zich beroept”.

De man stelde dat alleen zijn vrienden zijn bericht hadden kunnen zien, en dat het daarmee een privéopmerking was. De rechter was echter van mening dat Facebook slechts in beperkte mate het privédomein van de werknemer is, omdat het risico groot is dat andere Facebookgebruikers het bericht delen.

De man plaatste de opmerkingen over zijn baas, nadat die hem had geweigerd een voorschot op zijn salaris te betalen. Nadat Blokker hem een aangetekende brief stuurde, verwijderde de man zijn berichten en bood hij zijn excuses aan. Dat maakte voor de rechter geen verschil. „Dat is mosterd na de maaltijd”, aldus het vonnis.

Er zijn voor zover bekend geen eerdere zaken in Nederland waarbij een rechter zich heeft uitgesproken over ontslag na beledigende uitlatingen op sociale netwerken.

Bron: refdag.nl