Een crematoriummedewerker van Yarden werd onlangs op staande voet ontslagen, nadat hij het verkeerde lichaam had gecremeerd. De man is het niet eens met het ontslag en stapt naar de rechter.

Geen afscheid nemen

Doordat de crematoriummedewerker zo’n grote fout heeft gemaakt, kon de familie van de gecremeerde man geen afscheid van hem nemen. De afscheidsplechtigheid stond twee dagen later gepland. “Onze ergste nachtmerrie kwam uit. Hoe erg is het voor de familie om te weten dat je dierbare al gecremeerd is? Hen is de kans ontnomen afscheid te nemen. Dit draag je de rest van je leven mee”, zegt de advocaat van Yarden.

Kist onvindbaar

De fout kwam aan het licht toen een andere crematoriummedewerkster een kist in de koeling zag staan van iemand die al gecremeerd had moeten zijn. Al snel bleek dat de andere kist ontbrak. De crematoriummedewerker werd door Yarden direct op staande voet ontslagen. De familie werd gecompenseerd met een bedrag van 5000 euro en kon uiteindelijk afscheid nemen van een kist met daarin de urn van hun geliefde.

Coronadrukte en onderbezetting

De ontslagen medewerker stapte naar de rechter en ontkent iets fout te hebben gedaan. Volgens hem klopten alle formulieren en heeft hij dit ook nagekeken voor hij de kist in de oven schoof. Wel geeft hij aan dat er door coronadrukte en onderbezetting geen mogelijkheid was om het vierogen-principe na te leven. Officieel moeten er twee mensen aanwezig zijn als de kist de oven in gaat. Dit was nu niet het geval. De man heeft de crematie in zijn eentje uitgevoerd. Wel geeft hij aan dat hij dit probleem meerdere malen heeft aangekaart bij Yarden. Yarden geeft op zijn beurt aan dat de man verantwoordelijk was voor het doorlopen van de juiste procedures, waaronder het vierogen-principe.

De rechter zal over twee weken uitspraak doen.