“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ontslag verplicht na twee jaar ziekte: geen slapend dienstverband meer!

15 okt, 2019 | Algemeen, Wet & regelgeving
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

De Hoge Raad heeft eindelijk een knoop doorgehakt in een kwestie die de gemoederen al lange tijd bezig houdt. Zij besloten onlangs dat sluimerende dienstverbanden of slapende dienstverbanden moeten worden aangepakt en werknemers na twee jaar ziekte gewoon ontslagen moeten worden.

Sluimerend dienstverband

Sluimerende dienstverbanden zijn al jarenlang een probleem. Veel mensen kennen dit ook onder de term slapend dienstverband. Het gaat hier om werknemers die ondertussen langer dan twee jaar ziek zijn. Zij krijgen een WIA-uitkering, maar zijn op papier nog steeds in dienst van de werkgever. Officieel moet er ontslag plaatsvinden, maar vaak gebeurt dit niet omdat de werkgever de werknemer dan ook een transitievergoeding moet betalen. Doordat veel werknemers tegen dit probleem aanliepen en jaren tevergeefs moesten wachten op hun transitievergoeding besloot de Hoge Raad zich over de zaak te buigen.

Schulden en voedselbank

Het balletje kwam aan het rollen door een specifieke zaak. Deze ging over een werknemer van kalkzandsteenfabriek Xella. In 2009 viel hij uit met rugklachten en raakte uiteindelijk helemaal arbeidsongeschikt. De WIA-uitkering die hij na twee jaar ziekte krijgt is lager dan zijn normale loon. Dit levert de man flink wat problemen op, aangezien hij flink wat schulden heeft. Hij kan niet werken en komt bij de voedselbank terecht. Dit terwijl hij eigenlijk recht heeft op een flinke transitievergoeding van zijn werkgever. Meerdere keren vraagt hij zijn werkgever om hem te ontslaan, maar zonder succes. Uiteindelijk stapt de man naar de rechter. Al snel blijkt dat er bij Xella 15 werknemers zijn die een sluimerend (slapend) dienstverband hebben. In totaal is het bedrijf deze werknemers ruim zes ton aan transitievergoedingen verschuldigd.

Compensatie transitievergoeding

De overheid zag ook dat het sluimerend dienstverband een probleem begon te worden en heeft actie ondernomen. Zij bieden werkgevers een compensatie voor de transitievergoeding die zij moeten betalen. Daarnaast heeft de advocaat-generaal van de Hoge Raad een belangrijke knoop doorgehakt. Hij gaf aan dat werkgevers in beginsel verplicht zijn om, op verzoek van een werknemer die langdurig arbeidsongeschikt is, het dienstverband te beëindigen en de transitievergoeding uit te betalen. Een belangrijke uitspraak voor mensen die te maken hebben met een slapend dienstverband.