“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1321 beoordelingen

Ontslagen worden omdat je overgewicht hebt. Het klinkt te absurd voor woorden en niet van deze tijd. Toch overkwam het een stewardess van Malaysia Airlines. Volgens de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij mocht de stewardess maximaal 59,9 kilo wegen. Ze woog echter 400 gram meer en werd ontslagen. De rechter bepaalde dat het ontslag terecht was. Hoe zit dit?

Regels omtrent gewicht

De stewardess in kwestie is Ina Meliesa Hassim. Ze was al 25 jaar werkzaam bij de maatschappij. Ze had een normaal en gezond gewicht. Ze is 1 meter 58 lang en weegt 60,3 kilo. Echter hanteert Malaysia Airlines sinds 2015 nieuwe regels omtrent gewicht van medewerkers. Deze regels zijn er onder andere gekomen voor de veiligheid. Opmerkelijk want andere luchtvaartmaatschappijen hanteren geen richtlijnen omtrent gewicht en daar zijn ook geen veiligheidsproblemen.

Naar de rechter

In 2017 werd Ina Meliesa Hassim ontslagen. Ze liet het er niet bij zitten en vocht haar zaak aan. De rechter heeft Malaysia Airlines in het gelijk gesteld. Malaysia Airlines geeft aan dat ze hun werknemer 18 maanden de tijd hebben gegeven om zichzelf aan te passen aan de nieuwe regels rondom gezondheid en gewicht. Zo zou de vrouw ook een bedrijfsarts aangeboden hebben gekregen. De bedrijfarts zou haar helpen het juiste gewicht te bereiken. Zij weigerde vervolgens meerdere weegmomenten.

Niet discriminerend

De advocaten van de stewardess claimen dat het minimale ’overgewicht’ haar er niet van weerhoudt om haar werk goed uit te kunnen voeren. Ook halen zij aan dat andere maatschappijen ook geen richtlijnen omtrent gewicht hanteren. De rechter oordeelt anders. Hij geeft aan dat de maatschappij vrij is om zulke regels in te voeren. Ook is het niet discriminerend volgens de rechter. De regels gelden voor iedereen en het bedrijf heeft de medewerkers alle kansen geboden om hun optimale gewicht te bereiken.