Door de stikstofcrisis zijn veel bouwbedrijven in de problemen gekomen. Hierdoor zullen veel aannemer in Oost-Nederland (Gelderland, Overijssel en Flevoland) ontslag moeten aanvragen voor honderden medewerkers. Bouwend Nederland Regio Oost heeft het ontzettend druk met vragen van ondernemers die het ontslag moeten gaan regelen.
Pas op de plaats
Veel bouwprojecten zijn stilgelegd en vergunningen voor nieuwe projecten zijn onzeker. Dit alles door de stikstofcrisis. Opdrachtgevers doen hierdoor een pas op de plaats. Er zijn dus maar weinig nieuwe projecten, waardoor er niet genoeg werk is voor het personeel in de bouw. Hans van Norel van Bouwend Nederland Regio Oost verwacht dat een groot deel van dit personeel binnenkort zal worden ontslagen. 2020 maar ook 2021 zullen op dit gebied moeilijke jaren worden. Van Norel geeft aan dat de bouw in 2022 misschien wel weer zal herstellen, maar helemaal zeker is dit absoluut niet.
Duizenden banen op het spel
De cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) bevestigen dit. De hele bouwproductie klapte in heel Nederland al met 900 miljoen in elkaar. Dit jaar komt hier een strop van 2,8 miljard euro bovenop en in 2021 nog eens 2,3 miljard. Deze cijfers zorgen ervoor dat er landelijk duizenden banen op het spel kunnen komen te staan. Voor Oost-Nederland gaat het waarschijnlijk om 1000 tot 1500 banen. Het lijkt er niet op dat er veel bedrijven failliet zullen gaan door de hele toestand.
Ontslaggolf is dubbel
De ontslaggolf die eraan zit te komen is eigenlijk heel dubbel. “Bouwvakkers die nu ontslag aangezegd krijgen of van school komen zijn eigenlijk hard nodig. Het kan maar zo zijn dat aannemers straks weer in de rij staan om diezelfde bouwvakkers weer een baan aan te bieden. Er is woningnood. Nederland heeft hoge ambities, wil veel woningen bouwen, maar de markt is op dit moment erg complex”, aldus Van Norel.
Opdrachtgevers
Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum riep ondernemers en opdrachtgevers al op om vooral met bouwplannen te blijven komen. Van Norel sluit zich hierbij aan. “Er is in de praktijk vaak meer mogelijk dan je denkt en provincies zijn erg welwillend om mee te denken bij oplossingen”.